Op pad met de gids: Forteiland als thuisbasis voor planten en dieren

31 jul, 12:25 Overig
Robbert Roos
Tineke Harlaar vertelt tijdens haar rondleidingen en excursies enthousiast over de biodiversiteit op het forteiland. Foto: Robbert Roos
Tineke Harlaar vertelt tijdens haar rondleidingen en excursies enthousiast over de biodiversiteit op het forteiland. Foto: Robbert Roos

Fort Ruigenhoek in Groenekan, officieel het ‘Fort op den Ruigenhoekschen Dijk is gebouwd tussen 1869 en 1870 en ligt ten noorden van de stad Utrecht. Het maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die van 1815 tot 1940 fungeerde als een van de belangrijkste militaire hoofdverdedigingslinies van Nederland.

Tineke Harlaar maakt graag ruimte om ons over het terrein en in het fort rond te leiden. ,,Als je aankomt lijkt het eigenlijk helemaal niet op een fort”, vertelt Harlaar. ,,Eigenlijk bestaat het werk uit een serie kleine, betonnen kazematten met ruimte voor één schutter. De wat grotere bunkers zijn schuilplaatsen voor grotere groepen.”  

500 MANNEN 1 VROUW Zodra je binnenstapt voel je de betrekkelijke koelte van het gebouw. ,,Dankzij de manier van bouwen, met muren die qua dikte variëren van een halve- tot wel twee meter, is het gebouw bombestendig”, legt Harlaar uit. Dat wil zeggen; bestand tegen de met buskruit gevulde granaten die tot 1885 in gebruik waren. ,,Er is binnen in de gebouwen dan ook weinig daglicht omdat er bijna geen ram..