De Goyerbrug waar de windmolens zijn gepland
De Goyerbrug waar de windmolens zijn gepland Archief BDUMedia/Martin Monkel

Boetedreiging voor gemeente Houten in zaak Windpark Goyerbrug

17 mei 2022 om 09:15 Overig

DEN HAAG Hoeveel tijd krijgt het gemeentebestuur van Houten voor het maken van een nieuwe vergunning voor het Windpark Goyerbrug? En hoe hoog wordt de boete als dit niet op tijd lukt? Daarover gaat de Raad van State binnen drie weken een oordeel geven op verzoek van Windpark Goyerbrug BV.

De windmolenexploitant geeft het gemeentebestuur tot begin september de tijd om met een vergunning te komen. Daarna moet de boeteteller gaan lopen met 250 euro per dag tot een maximumboete van 37.500 euro. ,,We willen redelijk zijn”, aldus de advocaat van Windpark.

Het gemeentebestuur erkent dat het te laat is met het maken van een nieuwe vergunning nadat de vorige door de Raad van State vorig jaar was vernietigd vanwege strijd met Europese regels. Na die vernietiging kreeg het gemeentebestuur een half jaar de tijd om een nieuw besluit te nemen. En dat is dus duidelijk niet gelukt. “Dit betekent dat het beroep van Windpark sowieso gegrond is”, concludeerde raadsvoorzitter Rosa Uylenburg.

VERWEER Toch probeerde de advocate van het gemeentebestuur de schuld ook gedeeltelijk bij Windpark Goyerbrug te leggen. Die kwam pas laat met nieuwe milieuonderzoeken die moeten aantonen dat de overlast van de windmolens voor omwonenden aanvaardbaar is. Ze wees verder op de tijd die nu eenmaal nodig is bij dit soort vergunningprocedures.

Daarnaast waren er andere vertragende factoren, zoals de gemeenteraadsverkiezingen waarop het gemeentebestuur aanvankelijk wilde wachten. Of wachten op nieuwe landelijke milieunormen voor windmolens. Het gemeentebestuur koos uiteindelijk voor de ‘snelle weg’ om zelf nieuwe normen te maken. Maar die weg is dus evengoed te laat ingeslagen.

Inmiddels komt er een nieuw gemeentebestuur, waarvan meerdere partijen volgens Windpark tegen de bouw van de windmolens bij de Goyerbrug zijn. ,,Daar zijn we heel zenuwachtig over”, meldde de woordvoerder van Windpark. Maar die angst lijkt onterecht, want het gemeentebestuur werkt gewoon mee aan een nieuwe vergunning. Ook al gaat het misschien niet van harte.

NIEUWE LANDELIJKE NORMEN De vorige vergunning voor het windpark bij de Goyerbrug ging vorig jaar onderuit, nadat het gemeentebestuur daarvoor een regeling gebruikte met landelijk geldende milieunormen voor windmolens. De normen in die regeling waren zelf niet met onderzoek onderbouwd, maar dat was wel vereist volgens Europese regels. Gemeenten kregen van de Raad van State de keuze om zelf milieunormen te maken én die te onderbouwen of wachten op nieuwe landelijke normen. Maar die nieuwe landelijke normen zijn er niet eerder dan in juli 2025.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur heeft nu tot die tijd een noodregeling bedacht met normen voor al bestaande windparken (dus niet voor het nog niet gerealiseerde Goyerbrug). Omwonenden, windmolenexploitanten en overheden weten zo hoeveel lawaai en slagschaduw windmolens mogen veroorzaken. De noodregeling treedt misschien pas aan het eind van het jaar in werking.

KRITIEK RAAD VAN STATE De Raad kwam vorige week met zware kritiek op de noodregeling. Deze nieuwe tijdelijke regeling was volgens de Raad niet anders dan de eerdere gesneuvelde regeling. Ook was niet aangegeven dat het om een tijdelijke oplossing gaat in afwachting van een regeling die wel spoort met de Europese regels. Verder mag het kabinet wel bij uitzondering soms tijdelijk Europese regels schenden. Maar dat moet goed gemotiveerd worden. Dat was niet gebeurd.

De staatssecretaris heeft het advies van de Raad met tegenzin overgenomen en de noodregeling aangepast. Om de kans op het verliezen van nieuwe rechtszaken over windmolenparken te verkleinen. Maar de nog maar net begonnen staatssecretaris vindt eigenlijk, anders dan de rechtsgeleerden van het Europese Hof en de Raad van State, dat de oorspronkelijke tijdelijke regeling niet in strijd is met Europese regels.

door Adrie van der Wel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie