Interview met landelijk bekende schrijfster Annejet van der Zijl bij boekhandel van Ravenswaaij Bunnik.
Interview met landelijk bekende schrijfster Annejet van der Zijl bij boekhandel van Ravenswaaij Bunnik. Lia van der Heijden

Schrijfster Annejet van der Zijl in Bunnik

20 maart 2022 om 15:30 Overig

BUNNIK  De Bunnikse boekhandel was donderdagavond tot de laatste plaats bezet. Lisa van Ravenswaaij ontving een van de meest bekende en gelezen schrijvers van ons land: Annejet van der Zijl. Haar boek Fortuna’s kinderen is in korte tijd al ruim 500.000 keer  verkocht. De schrijfster wist boeiend te vertellen over haar zoektocht tot in Charleston en St. Franscisco om gegevens voor haar boek te verkrijgen. Haar publiek hing aan haar lippen en velen maakten van de gelegenheid gebruik om hun boek te laten signeren met een persoonlijke boodschap door de schrijfster.

door Lia van der Heijden

De aanzet voor ‘Fortuna’s kinderen’ begon 9 jaar geleden, vertelt de schrijfster. Een ambtenaar uit het Westland benaderde haar met het verhaal dat een familiegraf in de duinen van Monster was gevonden. In de grafkelder zijn veertien leden van de familie Herckenrath begraven. Avonturier Leon Herckenrath reisde in 1818 naar Charleston Amerika en verloor zijn hart aan Juliette, een jonge slavin. Annejet: ,,Charleston was een beeldschone stad met een inktzwart verleden.” Er vond veel rascisme plaats in een extreme samenleving. Een relatie tussen een witte man en zwarte vrouw was in die tijd onmogelijk en zij vluchtten uiteindelijk naar Nederland en kwamen in het Westland terecht. Annejet werd gegrepen door het verhaal: ,,Sommige boeken willen gewoon heel graag verteld worden.”

LEON EN JULIETTE In 2020 schreef Annejet het boekenweek geschenk. Dit verhaal diende als basis voor Fortuna’s kinderen.Het korte verhaal over Leon en Juliette leidde tot een uitgebreide studie naar de geschiedenis achter beide geliefden. Annejet ontdekte dat het verhaal van de familie over de hele wereld verspreid lag. Karen Bennnett, een nazaat van het geslacht Herckenrath  hielp haar aan nieuwe gegevens tijdens haar reis naar de Verenigde Staten. Met een koffer vol informatie en documenten over de familie Herckenrath kwam van der Zijl tijdens de corona tijd thuis te zitten. Annejet : ,,Ik heb een geweldige tijd gehad tijdens de lockdown en me geen moment hoeven vervelen.” Het  verhaal is een verhaal over de zwarte gemeenschap, het is erg belangrijk dat dit verteld wordt. Het vertelt de geschiedenis van de slavernij in Charleston. De vlucht  van Leon en Juliette en hun kinderen naar het Westland en het leven in een ‘wit’ Nederland. Virginie de oudste dochter van Leon en Juliette keerde uiteindelijk weer terug naar Amerika. Zij werd in Charleston als slavin geboren, maar overleed als welgestelde, gerespecteerde vrouw. Haar overlijden haalde alle kranten. Annejet bezocht haar inmiddels vervallen landhuis in Auckland. 

MAANDENLANG AAN DE TOP Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen schrijvers in Nederland. Zij schreef onder meer een biografie over Annie M.G. Schmidt. Het aangrijpende boek  Sonny Boy, over een Surinaamse student en een oudere gehuwde Nederlandse vrouw die hun huis tijdens de tweede wereldoorlog open stellen voor onderduikers. De Amerikaanse prinses uit 2015 stond in Nederland maandenlang aan de top van de bestsellerlijsten. Veel van Annejets werk werd vertaald en verfilmd en zij ontvving meerdere prijzen voor haar werk. 

Annejet van der Zijl signeert bij van Ravenswaaij Bunnik.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie