De afgelopen jaren worden er in Nederland steeds minder auto’s gestolen.
De afgelopen jaren worden er in Nederland steeds minder auto’s gestolen. ANP

Dalende trend autodiefstallen door

27 november 2021 om 16:00 Overig

BUNNIK De afgelopen jaren worden er in Nederland steeds minder auto’s gestolen. Uit cijfers van het Landelijk Informatie en Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt dat dit jaar het aantal autodiefstallen ook weer teruggelopen is. ,,Er is een verschuiving gaande”, zegt Andre Bouwman van het LIV.

,,Grofweg worden auto’s gestolen voor hergebruik, voor de onderdelen of andere vormen van criminaliteit”, laat Bouwman weten. Waar in de eerste helft van 2020 nog 3271 personenauto’s werden gestolen, waren dit er in de eerste helft van dit jaar 2578. Hoewel de invloed van corona op de daling van de autodiefstallen voor de hand ligt, kan de daling volgens Bouwman ook met andere factoren te maken hebben. ,,Zo houdt men elkaar vandaag de dag met de mobiele telefoon goed in de gaten. Dit kan dieven mede afschrikken.”

NIET ALLEEN DURE AUTO’S Uit de cijfers van het LIV blijkt verder dat autodieven tegenwoordig niet alleen maar voor dure auto’s gaan. Zo stalen dieven in de eerste helft van dit jaar het liefst een Volkswagen. BMW en Mercedes kwamen in de laatste top vijf van meest gestolen merken niet meer voor. Verder kreeg het dievengilde meer interesse in auto’s van Aziatische merken, zoals Nissan en Mazda. ,,Dat heeft te maken met marktwerking. De auto’s van Aziatische merken doen het goed. Die zie je dan ook terug in de diefstallen”, aldus Bouwman.

Over de gemeente Bunnik is bekend dat er in het eerste halfjaar van dit jaar geen personenauto’s werden gestolen. In Nederland waren dit over dezelfde periode gemiddeld 15 auto’s per 100.000 inwoners. Daarmee ligt de gemeente Bunnik dus onder het landelijk gemiddelde.

Men houdt elkaar met de mobiele telefoon in de gaten

Preventie is erg belangrijk als je wil voorkomen dat je auto wordt gestolen. ,,Zo is een goed alarmsysteem belangrijk. Goedkopere auto’s, met wel een startonderbreker, hebben vaak geen extra alarmsysteem. Je kan ook bij aanschaf van een nieuwe auto eerst checken of het model dat je wil kopen vaak gestolen wordt.”

PREMIE Hoe hoger het risico op autodiefstallen, hoe meer premie je betaalt voor je autoverzekering. Of de verzekeringspremies nu lager worden vanwege de daling van het aantal autodiefstallen? Dat blijkt niet het geval. ,,Premies worden berekend voor een langere tijd. Daarbij zijn autodiefstallen ook een beperkt deel van de totale schadelast van verzekeraars”, zegt Iwanna de Jonge van het Verbond van Verzekeraars. 

Afgelopen juli trok de Consumentenbond nog bij het Verbond van Verzekeraars aan de bel. Uit het onderzoek concludeerde de Consumentenbond dat de schadelast de afgelopen jaren daalde, maar dat de autopremies onnodig werden verhoogd. ,,In dit onderzoek is onder meer vergeten om mee te wegen dat de premies van de autoverzekeringen in ons land lange tijd veel te laag zijn geweest. Wij delen deze conclusie dus niet.”

Een goed alarmsysteem is belanrijk

Hoe verklein je de kans dat je auto wordt gestolen?
Autodieven hebben steeds slimmere manieren ontdekt om auto’s te stelen. Ohra geeft enkele tips om het risico op een gestolen auto te verkleinen:
-Gebruik je stuurslot. Gebruik altijd het ingebouwde stuurslot van je auto als je hebt geparkeerd. Wanneer je de sleutel uit het contact hebt gehaald, draai je het stuur een fractie om het op slot te zetten.
-Installeer een GPS-tracker. Er zijn speciale draadloze GPS-trackers voor auto’s verkrijgbaar. Via een app kun je daarmee zien waar je auto zich bevindt. Je plaatst de tracker via een magneet op een plek die niet zichtbaar is, bijvoorbeeld in je kofferbak.
-Bouw een alarmsysteem in. Een ingebouwd alarmsysteem met sirene en knipperlichten is volgens Ohra misschien wel het beste afschrikmiddel tegen diefstal. Als je een alarmsysteem laat inbouwen, zorg dan dat deze voldoet aan de eisen van het SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging). Dit kan belangrijk zijn voor je autoverzekeraar.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie