Afbeelding
Jorrit Lousberg

Vattenfall Solar Team geveld door windhoos en ziekte

29 oktober 2021 om 13:00 Overig

BUNNIK Een veelbewogen dag gisteren voor het Vattenfall Solar Team, waaronder de Odijkse Tibbe Lukassen. Woensdagavond kwelde een windhoos het bivak waar alle teams waren gevestigd, donderdag werd een groot deel van het team geveld door ziekte. Het team wist desondanks ruim binnen de tijdslimiet over de finish te komen en ligt nog altijd op een derde plek. 

REGEN IN DE WOESTIJN Als de avond over het bivak valt zijn de eerste bliksemschichten al goed te zien. Dreigend komen de donkere wolken dichterbij en niet veel later waait er opeens een flinke wind door het kamp en begint het te druppelen. Iedereen raakt verblind door het fijne Saharazand dat door de wind wordt voortgejaagd. Wie door zijn oogharen nog wel om zich heen kan kijken ziet hoe verschillende tenten omwaaien.

Om Nuna11 te beschermen tegen de wind en het striemende zand worden alle volgauto’s rondom de zonneauto geparkeerd en besluit het team om in de volgauto’s te gaan slapen. Zo zijn ze veilig tegen de wind en dicht bij de zonneauto’s voor het geval er toch iets gebeurt. Dat blijkt gelukkig niet nodig. Gedurende de nacht neemt de wind af, trekt de hemel open, waarna de dag rustig begint.

VEEL WATER OP DE WEG Waar Merzouga gisteravond vooral te maken had met wind, viel elders in de regio veel regen. Dit had tot gevolg dat de normaal gesproken kurkdroge Sahara-rivierbeddingen opeens in kleine riviertjes veranderden en op sommige plekken over de weg heen stroomden. Teamleden in pre-scout, de auto die ver voor Nuna uit rijdt om de route te verkennen, moesten daardoor verschillende malen de diepte van het water meten en aan de hand daarvan de beste route voor de lage zonneauto bepalen. Nuna kon vervolgens stapvoets door het water rijden en de weg door de verder droge woestijn vervolgen.

HELFT VAN TEAM ZIEK De route van vandaag was gunstig voor Nuna11. De zon viel aan de goede kant op het gekantelde zonnepaneel, waardoor er meer zonne-opbrengst was. Toch was het - na de onrustige nacht en het water op de weg - nog steeds geen makkelijke rit voor het Vattenfall Solar Team. Gedurende de 449 km durende etappe begonnen steeds meer teamleden zich niet lekker te voelen. De brakke nacht en waarschijnlijk iets verkeerds bij het diner van de dag ervoor velt meer dan de helft van het team. Een paar kilometer voor het eindpunt van vandaag geeft coureur Stijn van Muiden aan ook niet meer verder te kunnen. Hij zet de auto aan de kant en wordt vervangen door reserverijder Tom. Team captain Christiaan Wiers: ,,Het is natuurlijk zorgelijk als de helft van het team buikgriep heeft, maar we hebben tijdens deze race te kampen met wel meer tegenslagen. Morgen is er weer een dag en hier slaan we ons ook wel doorheen.”

Ondanks alle ziektegevallen weet het Vattenfall Solar Team Nuna11 ruim voor de tijdslimiet over de finish te rijden. Desondanks is de achterstand op koploper Twente en het Belgische Agoria verder opgelopen. Dat het team de achterstand morgen nog kan ombuigen tijdens de laatste etappe lijkt gezien de omstandigheden klein. Toch weigert Christiaan Wiers om de handdoek in de ring te gooien. ,,We moeten blijven proberen om het beste uit ons team te halen. Wie weet wat er dan nog kan gebeuren. Zoals met alle races zijn ook zonneraces pas voorbij als de eindstreep is bereikt.”

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie