Afbeelding
BDU
Ingezonden

Energiekosten verlagen? Huur geen zonnepanelen!

26 mei 2020 om 13:25 Overig

Onlangs ontving ik voor de 3e keer in een paar maanden een brochure welke was gericht aan ‘de bewoners van’ over het huren van zonnepanelen. Ik ben dat eens gaan uitzoeken en kwam tot de conclusie dat het huren van zonnepanelen een heel dure optie is. In het voorbeeld dat ze geven, huur je voor een periode van 15 jaar 12 zonnepanelen van 320Wp en kun je ze aan het eind van de rit voor een ‘zacht prijsje’ kopen. Na 15 jaar heb je dan afgerond € 11.000 betaald. In mijn eigen omgeving waren een paar kennissen geïnteresseerd in zonnestroom. Eén daarvan voldeed aan het genoemde voorbeeld. Jaarverbruik 3200kW, hellend dak op het zuiden, geen schaduwwerking. Begin februari zijn er bij deze kennis 12 panelen op het dak gelegd voor netto € 3200! Bij de huidige stroomprijs en salderingsregeling is dat binnen 5 jaar terugverdiend. Daarna heb je de panelen in eigendom en de resterende 20 jaar (bijna) geen stroomkosten meer.

Maar wat als je de middelen niet hebt om deze investering te doen? Kijk dan eens op www.energiebespaarlening.nl. Daar kun je het benodigde bedrag lenen waarbij de maandelijkse aflossing mogelijk lager is dan je huidige maandkosten van stroom. Achter deze website zitten onder meer de Nederlandse gemeenten.

Wil je zonnestroom wacht dan niet langer. Nu is er nog de salderingsregeling en de BTW-teruggaaf. En voor de rest geldt dat ieder zonnestraaltje telt! Mijn 16 zonnepanelen liggen nu 6 jaar en ik heb ze inmiddels terugverdiend. Ik verbruik relatief weinig gas en stap ieder jaar over van leverancier voor de cashback waardoor ik ongeveer € 25/maand aan energie betaal. Nog niet overtuigd of meer informatie hierover? Ik heb de feiten liggen.

Eef Goes, Odijk

eef.goes@hetnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie