Paul de Wit komt samen met zijn steun en toeverlaat To aan bij het Wapen van Werkhoven.
Paul de Wit komt samen met zijn steun en toeverlaat To aan bij het Wapen van Werkhoven. Richard Thoolen

De Wit koninklijk onderscheiden

16 december 2019 om 12:33 Overig

WERKHOVEN Vrijdag 13 december werd heer de Wit (Paul) uit Werkhoven door burgemeester Ruud van Bennekom namens Zijne Majesteit de Koning onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau .

De Wit heeft zich jarenlang vrijwillig en met hart en ziel ingezet voor de Werkhovense gemeenschap. Zo heeft hij zijn grote technische kennis ingezet voor behoud en restauratie van de R.K. Kerk en van korenmolen Rijn en Weert. Ook heeft hij meegewerkt aan de doorstart van het Wapen van Werkhoven, wat een belangrijke sociaal-culturele functie binnen het dorp heeft.

Hij is een echt verenigingsmens dat veel doet achter de schermen. Hij was twee keer prins carnaval en is nog steeds vrijwilliger van carnavalsstichting De Vergeten Hoek. Bij al zijn vrijwilligersactiviteiten kon en kan men kon altijd een beroep op hem doen. Ook is hij postcommandant en commandant geweest bij de brandweer van Werkhoven.

Tot zijn grote verrassing werd De Wit 's morgens opgehaald door een brandweerwagen waarin zich ook alle kleinkinderen bevonden. De rit voerde door Werkhoven langs alle locaties waar de Wit betrokkenheid mee heeft gehad. Hiertoe behoorden onder andere zijn woonadressen, de molen, de katholieke kerk, de brandweerkazerne en de carnavalshal. De rit eindigde bij het Wapen van Werkhoven waar De Wit opgewacht werd door een grote schare mensen. Allen waren gekomen om de bijzondere gebeurtenis bij te wonen en De Wit mede eer te bewijzen.

De Wit werd als eerste toegesproken door initiatiefnemer en zoon Marco. Marco gaf te kennen dat vrijdag de 13e voortaan geen ongeluksdag meer zou zijn, maar een dag die de erkenning van zijn vader inhoudt. Zijn vader, die vanwege zijn grote betekenis voor de gemeenschap recht heeft op een Koninklijke onderscheiding, maar deze tot op heden niet in ontvangst had mogen nemen. Marco memoreerde de zwarte dag uit het leven van zijn vader (21 augustus) waarop een aanslag op zijn gezondheid had plaats gevonden waar zijn vader tot op heden de gevolgen van ondervindt . Dit was tevens de reden dat Marco liever niet wilde wachten tot de traditionele lintjesregen die plaats vindt op Koningsdag, maar zich ingezet had voor uitreiking tijdens een Bijzondere gelegenheid. Hier werd door de burgemeester en de gemeente volop medewerking aan verleend wat resulteerde in de ceremonie op vrijdag 13 december. Naast de trots die Marco voor zijn vader voelt en alle mooie herinneringen die hij koestert liet hij ook weten dat het hebben van een vader die zich zo actief voor de gemeenschap inzet voor hem en het gezin ook mindere kanten heeft gekend. Als voorbeeld haalde Marco een oudejaarsavond aan waar hij om 12.00 uur enthousiast met zijn vader naar buiten was gegaan om samen vuurwerk af te gaan steken.Maar nadat de pieper van de brandweer was afgegaan was zijn vader plotseling verdwenen, hem alleen achterlatend. Marco bracht dit niet als kritiek op zijn vader, maar gebruikte dit als onderbouwing om ook zijn moeder To de Wit in het zonnetje te kunnen zetten. Zijn moeder To, die thuis alles opving en draaiende hield, was een stille, maar noodzakelijke kracht op de achtergrond. Ook dat verdient erkenning en waardering. 

Vervolgens werd De Wit toegesproken door burgemeester van Bennekom. Van Bennekom benadrukte dat een Koninklijke onderscheiding niet zomaar toegekend wordt. Dat De WIt deze eer te beurt viel betekent echt dat hij van grote toegevoegde waarde voor de samenleving is en een voorbeeld voor anderen. Van Bennekom somde daarop alle verdiensten op. Toch wilde de burgemeester ook een grappige persoonlijke ervaring met de aanwezigen delen. De Wit heeft een grote betrokkenheid bij de renovatie van de Katholieke kerk en in dat kader was de burgemeester gevraagd om de gouden haan van de toren te gaan halen. Van Bennekom: ,,Ik vond dat schitterend en eervol en zei natuurlijk "Ja". Tot ik in de bouwlift stond. Nu ben je al niet zo groot, maar bij elke meter dat ik steeg zag ik jou kleiner worden. Toen ik de laatste meters de ladders op moest, vond ik het toch behoorlijk eng worden. Eenmaal beneden deed ik net of er niks aan de hand was en heb ik jou de haan overhandigd. Paul, weet je wel wat je de burgemeester hebt aangedaan? Ik heb nog gekeken of ik dit kon rekenen tot vermindering van je verdiensten, maar zelfs dan bleef een onderscheiding dik verdiend." Ook memoreerde van Bennekom zijn kennismaking met carnaval in de Vergeten Hoek, waarbij hij door De Wit als adjudant Poulus rondgeleid werd en geïntroduceerd.

Namens de RK kerk hield Brigitte van Beers een toespraak waarin zij verhaalde van de tomeloze inzet van De Wit voor de kerk. Als voorbeeld gaf zij het feit dat De Wit al 20 jaar geleden gesignaleerd had dat het dak van de kerk aan vervanging toe was en dat De Wit zich sindsdien niet alleen als bouwkundige onderscheiden heeft, maar ook als onvermoeibare en creatieve fondsenwerver.

Laatste spreker was Marcel Wouters, namens de carnavalsvereniging de Vergeten Hoek, waar De Wit al 41 jaar deel van uit maakt en zich voor inzet. Toen Evert van Benthem de Elfstedentocht won (1985) en toen Nelli Cooman een wereldrecord liep op de 60 meter (1986), had De Wit de rol van prins Carnaval op zich genomen als Paulus den Eerste en Paulus den Tweede. Vorig jaar was De Wit actief als adjudant Poulos, en verhoogde zo de feestvreugde. Wouters sloot af met te vermelden dat De Wit afgestudeerd is aan de HAHAHA: de Hogeschool voor Humor en Hilariteiten. Een kerel met kern en pit, dat is Paul de Wit!

De Wit was zichtbaar ontroerd door alle mooie woorden en het verkrijgen van de onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dochter Belinda: ,,Wij zijn trots en blij dat onze vader vandaag onderscheiden is. Hij heeft het verdiend en daarmee is een lang gekoesterde droom van hem uitgekomen." 

Burgemeester van Bennekom hield een persoonlijke toespraak waarin een gouden haan een belangrijke rol speelde.
De Wit krijgt door burgemeester van Bennekom het eremetaal opgespeld.
De Wit geniet van het hele gebeuren en is zichtbaar ontroerd.
 Marcel Wouters spreekt De WIt namens carnavalsvereniging De Vergeten Hoek toe.
Een grapje van onze burgemeester doet mijnheer en mevrouw De Wit in lachen uitbarsten.
Trots toont Paul de Wit het zojuist verkregen lintje.
Zoon Marco is blij dat hij dit alles voor zijn geliefde vader heeft kunnen organiseren.
Burgemeester van Bennekom voelde zich vereerd dat hij de onderscheiding aan De Wit mocht uitreiken.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie