Sinterklaas kwam aan in zijn Sintmobiel: een VW Buggy uit 1965.
Sinterklaas kwam aan in zijn Sintmobiel: een VW Buggy uit 1965. Richard Thoolen

Sinterklaas warm onthaald in Werkhoven

23 november 2019 om 20:57 Overig

Werkhoven Zaterdag kwam Sinterklaas om 13.15 uur aan in Werkhoven, waar hij warm ontvangen werd door een grote groep kinderen en ouders. Vervolgens maakte Sinterklaas in zijn Sintmobiel een rondrit door Werkhoven die eindigde bij Het Kwartier. Daar ontving Sinterklaas al zittend op zijn fraai versierde zetel alle kinderen.

Al vroeg hadden kinderen zich verzameld op De Brink om de komst van Sinterklaas af te wachten. Hoe Sinterklaas naar Werkhoven zou komen was bij velen niet bekend, en toen spreekstalmeester Leendert Flipse de kinderen er naar vroeg leverde dat leuke en verrassende antwoorden op. "Hij komt met een luchtballon" wist een jongen te vertellen. Een ander dacht dat hij zou arriveren zittend op een brandweerwagen. Burgemeester Ruud van Bennekom vroeg zich af of hij iets gemist had toen Moos te kennen gaf dat Sinterklaas toch echt met de trein zou komen. "Station Werkhoven" grapte de burgervader. Het meest verrassende antwoord kwam echter van Annemijn: "Ik denk dat Sinterklaas op een skippybal komt". Uiteindelijk bleek niemand het bij het juiste eind te hebben toen in de verte een glimmende blauwe open wagen zichtbaar met daarin Sinterklaas. Het was een Volkswagen Buggy uit 1965 die Sinterklaas ter beschikking gesteld had gekregen van Peter Maas die ook de rol van Stuurpiet op zich genomen had. Maas:,,Ik vind het een hele eer dat ik deze bijzondere man naar Werkhoven mocht brengen en hem daar mocht rondrijden." Sinterklaas liet Maas onderweg weten dat hij in het verleden ook een soortgelijke wagen had gereden. De rit verliep verder soepel en Sinterklaas kon vanuit zijn Sintmobiel naar iedereen zwaaien. Alleen het in- en uitstappen bleek wel een uitdaging. Maas:,,De buggy heeft geen deuren en je moet er dus letterlijk in en uit stappen over een verhoogde zijkant. Dat viel voor de oude Sinterklaas niet mee, en ondanks de hulp van zijn Pieten verloor hij tot twee maal toe zijn mijter." Dat mocht de pret echter niet drukken, en de kinderen konden zien hoe Sinterklaas er zonder mijter uit zag, iets wat maar weinigen gegeven is.

De feestvreugde werd vergroot door de aanwezigheid van meer dan 12 enthousiaste en vrolijke Zwarte Pieten. Zij deelden snoep uit aan de in grote getale opgekomen kinderen en maakten ze aan het lachen met grapjes en kunstjes. Veel Zwarte Pieten waren bij de kinderen bekend zoals de Hoofdpiet, de Wegwijspiet, de Strooipiet, de Rijmpiet en Malle Pietje. Burgemeester van Bennekom liet weten dat Sinterklaas iedere dorpskern zou aandoen, maar zich ter plaatse liet vergezellen door verschillende soorten Pieten. In Werkhoven waren de Zwarte Pieten meegekomen, in Bunnik de Roetveegpieten en in Odijk een combinatie van die twee. Van Bennekom:,,Als gemeente stellen we daar geen regels voor op. De mensen mogen zelf kiezen voor wat zij juist achten. Het gaat er uiteindelijk om dat de kinderen een leuke sinterklaastijd hebben."

In Werkhoven bleek er naast de Zwarte Piet nog een variant actief te zijn: De Ninja Piet. Thijn Spithoven had zich uitgedost als Leonardo, de aanvoerder van de Teenage Mutant Ninja Turtles. Wat het extra grappig maakt volgens zijn moeder is dat Thijn met carnaval wel in de huid kruipt van Zwarte Piet.Thijn:,,Het maakt mij niet uit, ik vind het gewoon heel leuk." 

Aangekomen bij Het Kwartier werd het nog wel even spannend: de sleutels die Sinterklaas had gekregen pasten geen van allen op de deur! Tevergeefs probeerde hij ze één voor één en enigszins geschrokken keek hij in het rond. Het zou verschrikkelijk zijn als hij al die kinderen zou moeten teleur stellen. Gelukkig werd snel een oplossing gevonden. Het bleek dat de Grapjespiet de juiste sleutel verstopt had. Deze werd snel gevonden waarna de deur open gemaakt kon worden. Tja, niet alle grapjes van de Grapjespiet zijn even leuk... 

Sinterklaas kreeg van de kinderen brieven en verlanglijstjes en ook vragen: waarom er geen Playstation in zijn schoen had gezeten terwijl hij daar wel om had gevraagd, bijvoorbeeld. Of wat kinderen het beste in hun schoen konden doen. Kwam Sinterklaas nog wel met zijn paard of vervoerde hij zich voortaan met de Sintmobiel? Nadat Sinterklaas antwoord had gegeven, snoep en cadeautjes had uitgedeeld was het alweer tijd om te vertrekken. Al lachend en zwaaiend nam hij afscheid van de kinderen die een leuke dag hadden gehad. 

     

Bij het uitstappen uit de Sintmobiel verloor Sinterklaas zijn mijter.
Vol ontzag keken de kinderen naar Sinterklaas.
Sinterklaas werd welkom geheten door onze burgemeester Ruud van Bennekom.
Deze kleine Sinterklaas kwam aanrennen om de grote Sinterklaas te ontmoeten.
De kinderen luisterden geconcentreerd naar de toespraak van de goedheilig man.
Werkhoven werd bezocht door Sinterklaas en echte Zwarte Pieten.
Sinterklaas reed met zijn Sintmobiel door heel Werkhoven, gevolgd door een grote schare kinderen en volwassenen.
Lachend deelden de Zwarte Pieten pepernoten uit.
Er waren Zwarte Pieten in kleurige kledij: deze in het oranje was populair bij de meisjes.
Vroklijk lachende Zwarte Pieten zorgden voor een leuke sfeer.
Deze Zwarte Piet reed op een eenwieler tussen de mensen.
Zwarte Pieten maakten de kinderen ook aan het lachen door lekker gek te doen.
Thijn had een nieuwe variant bedacht: de Ninja-Piet.
Marloes trad voor het eerst op als tambour-maître en ging drumfanfare Constantia voor.
Deze Zwarte Pieten hadden de grootste schik met snoep uitdelen.
Vergezeld door zijn Pieten komt Sinterklaas bij Het Kwartier aan.
Fiene van 10 maanden oud vond het allemaal prachtig.
Zo lekker bij papa op de schouders kun je het allemaal goed zien.
De Stuurpiet heeft Sinterklaas veilig door Werkhoven gereden.
Gelukkig: net op tijd wordt toch nog de juiste sleutel gevonden.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie