Derde zijlader RMN
Derde zijlader RMN RMN

Cijfers afvalinzameling 2018; op naar de 100 kilo

27 augustus 2019 om 07:46 Overig

ODIJK Uit het jaarverslag van de RMN, de organisatie die in de gemeente Bunnik het vuil ophaalt en de openbare ruimte onderhoudt, blijkt dat het scheiden van afval jaarlijks een klein beetje beter gaat, maar dat er nog een grote slag moet worden gemaakt. De hoeveelheid restafval die in Bunnik per inwoner is opgehaald in 2018 ligt op 174 kilo. Vijf jaar geleden was dat nog 183 kilo. Het streven is om dit te laten dalen naar 100 kilo.

door Kuun Jenniskens

BEWUSTWORDING Bunnik zit samen met Baarn, IJsselstein, Nieuwegein, Soest en Zeist in het Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN). Soest is beter in afval scheiden, daar blijft nog maar 147 kilo over per inwoner. Het streven vanuit de RMN gemeenten is om in 2025 nog 100 kilo restafval per inwoner per jaar op te halen, dus er is nog wel een slag te slaan.

,,We moeten bouwen aan bewustwording. Ruim zestig procent van wat in vuilniszakken en containers belandt, is recyclebaar. Voor de inwoners is het scheiden van afval en grondstoffen lastig, maar het is belangrijk voor een schoner milieu en een leefbare wereld voor toekomstige generaties.” RMN gaat zich samen met de gemeente inspannen om die bewustwording te vergroten, aldus bestuursvoorzitter Wouter Catsburg.

DUURZAAMHEID Het RMN is de organisatie aan het veranderen en heeft ook duurzaamheidsambities gesteld. Zo is er het streven om in 2025 50 procent van de benodigde energie zelf op te wekken met zonnepanelen op de daken. Ook het wagenpark moet groener worden. RMN heeft als doelstelling om in 2025 50 procent minder fossiele brandstof te gebruiken. Er wordt nu al gebruik gemaakt, bij sommige wagens, van groen gas. Ook wordt een elektrische wagen aangeschaft.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie