Coosje, Jara, Nathalie, Loes en Beau
Coosje, Jara, Nathalie, Loes en Beau

Groep jonge journalisten doet onderzoek naar een stad-dorp-kloof in de Kromme Rijnstreek

26 september 2023 om 09:17 Opinie

BUNNIK Coosje Boer, Jara Helms, Nicolette Weideman, Nathalie de Jong, Loes van Straten en Beau Geraeds studeren binnenkort af aan de opleiding Journalistiek in Utrecht. Althans, dat is de bedoeling. Deze jonge journalisten doen eerst een onderzoek in de Kromme Rijnstreek. En daarvoor kunnen ze jouw hulp goed gebruiken!

In samenwerking met Bunniks Nieuws, Houtens Nieuws en Wijks Nieuws doen de zes jonge makers onderzoek naar de groeiende trend om naar het dorp te verhuizen. Politici en commentatoren benadrukken de afgelopen jaren steeds vaker een kloof tussen de (Rand)stad en het platteland/dorp in Nederland. Deze kloof krijgt veel aandacht door de stikstofcrisis en boerenprotesten. Wetenschappelijk onderzoek in andere Europese landen laat zien dat er een ‘stad-dorp-kloof’ zichtbaar is als het gaat om ‘nieuwe’ culturele vraagstukken. Zoals de multiculturele samenleving, Europese integratie en immigratie.

Oók in Nederland spelen dit soort vraagstukken een grote rol in het politieke debat. Alleen liggen stad en dorp hier vaak héél dicht bij elkaar: vanuit Utrecht ben je binnen een half uur in elk dorp van de Kromme Rijnstreek. Met hun onderzoek willen de jonge journalisten kijken in hoeverre er een kloof in de Kromme Rijnstreek bestaat, en vooral de vraag beantwoorden: hoe komen stad en dorp uiteindelijk samen in de Kromme Rijnstreek?

Daarom doen ze bij deze graag een oproep aan de lokale lezer. Ben jij vanuit de stad naar het dorp verhuisd, of ben je bezig met een burger- of bewonersinitiatief (waar óók stedelingen op af komen)? Of speelt er juist iets in het dorp waarbij belangen van stedelingen en dorpelingen botsen? Of speelt er iets anders waarvan je denkt: dit moéten jullie meenemen in dit onderzoek? Laat het dan vooral weten aan de redactie. Mail naar bunniksnieuws@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie