Afbeelding
Koen van Gullik

Raadspraat: hogere opkomst voor de verkiezingen

19 mei 2021 om 09:26 Opinie

Over minder dan een jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Hoeveel kiezers zullen dit keer naar de stembus gaan? Landelijk lag de opkomst in 2018 en 2014 rond 55%. Bunnik zat daar duidelijk boven, in 2018 67% en in 2014 63%. Goed toch? Tsja, in de tweede-kamerverkiezingen dit jaar en in 2017 brachten 90% van de kiesgerechtigden in Bunnik hun stem uit en in 2012 82%.

Waarom trekken de gemeenteraadsverkiezingen minder kiezers? Ik begrijp dat niet. In de lokale politiek gaat het over bijna alles waar u direct mee te maken krijgt, van jeugdzorg tot bouwvergunning, van terrasontheffing tot bomenkap, van groenvoorziening tot woningbouw, van onroerendzaakbelasting tot windturbine.

Nou heeft de landelijke overheid sinds de jaren 80 haar verantwoordelijkheden en masse over de schutting in het tuintje van de gemeentes gekieperd, overigens zonder de daarbij behorende financiering. Daardoor zijn gemeentes steeds meer een uitvoeringsorganisatie van het Rijk geworden. En een uitvoeringsorganisatie kan hoog en laag springen, die moet uitvoeren wat de landelijke overheid heeft bepaald.

Maar de gemeente kan vaak zelf invullen hoe ze dat doet, ze kan eigen accenten leggen. Daarnaast is er ruimte voor eigen beleid, vooral op het gebied van onze fysieke leefomgeving: woningbouw, groenbeleid, energietransitie. De gemeenteraad bepaalt uiteindelijk hoe die omgeving er over een paar jaren gaat uitzien. Waar gebouwd gaat worden, wat voor woningen en hoeveel, en of in onze gemeente ook nog mensen met een krappe beurs kunnen wonen.

Hoe we nieuwe natuur kunnen ontwikkelen, en of de biljartlakens met Engels raaigras kunnen worden opgewaardeerd tot bloemrijke weides. Waar zonnevelden en windmolens geplaatst gaan worden met de minste hinder voor omwonenden, en hoe Bunnikers daar financieel van kunnen meeprofiteren.

Allemaal onderwerpen die u en uw kinderen direct aangaan. Dat is toch heel wat anders dan het ‘Wetsvoorstel domein-overstijgende samenwerking’, dat op dit moment behandeld wordt in de Tweede Kamer. En daarom hoop ik dat u in maart 2022 de stembureaus in onze gemeente zult platlopen. Een opkomst van minstens 90%, dat moet na dit stukje mogelijk zijn.

Koen van Gulik

Raadslid van Perspectief 21

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie