Afbeelding
PR
Ingezonden

Zonnepanelen

17 mei 2021 om 18:00 Opinie

Met interesse lees ik de ingezonden brief van Mariska Reijmerink in het Groentje van 12 mei over zonnepanelen. Ik zou daar graag wat informatie aan toe willen voegen.

Door de BTW-teruggaaf, de Salderingsregeling en 0% rente van je bank is het uiterst interessant zo snel mogelijk zonnepanelen te laten leggen. Ieder zonnestraaltje telt!

Mijn zonnepanelen liggen sinds de zomer van 2013 en ik had ze na 6 jaar terugverdiend. Enthousiast over mijn eigen panelen heb ik bij Bunnik ’73 in 2015 een zonnestroominstallatie verzorgd met 98 panelen, goed voor 20.000 kWh. Daarna inmiddels 10 installaties bij familie, buren en kennissen. Ik ben geen zonnepanelenspecialist maar heb in de afgelopen jaren wat kennis hierover opgedaan.

Wil je zonnepanelen kijk dan eerst of je dak geschikt is hiervoor. Alleen als je dak gericht is op het noorden heb je pech. Op de jaarafrekening(en) van je energieleverancier kun je je jaarverbruik in kWh aflezen. Gangbaar zijn op dit moment panelen met een capaciteit van 365Wp (310kWh). Vuistregel: Wpx0,85=kWh. Is je jaarverbruik 3500kWh dan heb je dus 11-12 panelen nodig. Is er schaduwwerking op je dak door bv bomen of een dakkapel dan heb je zgn. Optimizers nodig. Die maken het ietsje duurder.

Vorig jaar zijn er bij een kennis met dak op het zuiden zonder schaduw 12 panelen gelegd, goed voor 3200kWh. De netto investering hiervoor bedroeg € 3150 ex. BTW. Een vuistregel is dat iedere kWh je €1 kost. Na 15 extreem zonnige maanden staat er 5600kWh op de teller! Hiermee is de investering in 4 jaar terugverdiend. De terugverdientijd bepaal je door je jaarverbruik te vermenigvuldigen met de stroomprijs van €0,22 per kWh. Verbruik je 3500 kWh dan kost je dat jaarlijks €770. In 4-5 jaar heb je dan geen stroomkosten meer. Panelen gaan zo’n 25 jaar mee.

Mariska heeft het over spaargeld investeren in zonnepanelen. Maar wat als je geen of onvoldoende spaargeld hebt en je wilt toch zonnepanelen. Kijk dan eens bij www.energiebespaarlening.nl. Leen je € 3500 dan betaal je op dit moment € 44,22 per maand 7 jaar lang. Dat is bijna zeker minder dat wat je nu betaalt.

En wil je het nog aantrekkelijker maken, stap dan ieder jaar over van energieleverancier voor de welkomstpremie als je 12 maanden blijft. Kost je 3 minuten per jaar.

Tenslotte: ga niet huren! Je zit hier lange tijd aan vast en betaalt de superhoofdprijs.

Aarzel daarom niet. Ieder zonnestraaltje telt. In je portemonnee en voor het milieu!

Eef Goes, Odijk

eef.goes@hetnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie