Afbeelding
Louis van Oort

INGEZONDEN: Oudpapierhandelaren hebben een papieroverschot

9 februari 2020 om 08:16 Opinie

In de media lees ik berichten dat de export van oud papier en ingezameld plastic is gestagneerd. Grote voorraden worden gevormd van dit afval. China, tot voor kort een grote afnemer van deze materialen, voorziet in eigen behoefte uit hun land en regio en heeft het vanuit Nederland en Europa niet meer nodig. In Nederland staan diverse grote verbrandingsovens waar door inzamelaars het restafval wordt verbrand en stroom en warm water voor o.a. stadsverwarming wordt geproduceerd.

Om deze verbrandingsovens van een goed rendement te voorzien zijn in het restafval meer brandbare producten nodig, en een uitstekende manier is dus o.a. oud papier. Als het oude papier toch geen waarde meer heeft, kan het dus uitstekend als brandstof dienen bij verbrandingsovens.

Maar wat doen we dan met het apart inzamelen van papier? De gemeentelijke kosten van inzameling van afvalstoffen zijn weer met 6 procent gestegen en als deze prijsdaling van restafval producten doorzet zijn we nog lang niet bij het einde van deze steeds duurder wordende materie.

Zijn we al aangekomen op het punt dat gescheiden inzamelen tot het verleden behoort? Uit kringen van afvalverwerking hoort men steeds meer ideeën dat deze organisaties de scheiding van het afval beter zelf kunnen uitvoeren en dat dit voor de consument dan makkelijker kan worden afgevoerd en ook goedkoper.

Overheden zullen aan de slag moeten om deze herberekeningen door te nemen en de burgers daarvan de resultaten te laten weten.

Cees Molenaar, Odijk

BunniksNieuws.nl vroeg de gemeente om een reactie: De gemeente denkt momenteel niet na over het stoppen met het scheiden van oud papier of plastic: ,,Nee, deze afweging speelt nu niet. Het scheiden en nuttig hergebruiken van grondstoffen vormt een belangrijke bijdrage aan de vormgeving van een circulaire economie. Dit voorkomt verbranding van restafval en zorgt er voor dat er geen nieuwe grondstoffen gedolven hoeven te worden.” Momenteel maakt Bunnik samen met de andere RMN-gemeenten en een regionaal grondstoffenplan, dat ook een Bunniks uitvoeringsplan krijgt. ,,In dit uitvoeringsplan besteden wij ook aandacht aan de wijze van inzamelen van grondstoffen.”

BunniksNieuws.nl vroeg zich af of deze situatie problemen kan geven voor sportverenigingen, omdat zij inkomsten halen uit het ophalen van oud papier? Volgens de gemeente is er op dit moment geen sprake van dat verenigingen moeten gaan betalen voor oud papier. Daarom ziet de gemeente voor zichzelf nog geen rol weggelegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie