Kimberly (links) en Isbrant bouwen zelf een robot: ,,Dit was het leukste keuzevak."
Kimberly (links) en Isbrant bouwen zelf een robot: ,,Dit was het leukste keuzevak." KWC

Vmbo-leerlingen KWC bouwen zelf een robot

26 maart 2021 om 13:00 Onderwijs

BUNNIK Acht duo’s leerlingen van het KWC zitten geconcentreerd te werken aan een Lego robot op wieltjes, die ze via een laptop aansturen. Zij volgen het keuzevak Robotica (Allround), waarbij ze een robot bouwen uitgerust met sensoren en leren programmeren. ,,Hier voorop zit de duwsensor. Als de robot ergens tegenaan botst, geeft de sensor een signaal en rijdt de robot achteruit.”

Kimberly (16) en Isbrant (15) lachen als antwoord op de vraag waarom ze voor Robotica hebben gekozen. ,,Dit was het leukste keuzevak. Anders was het EHBO geworden”, zegt Kimberly. ,,Of iets met sport”, vult Isbrant aan. ,,Nu zet je zelf uit heel veel onderdelen een robot in elkaar, die je kunt laten rijden, stoppen en draaien”, legt Kimberly uit. Isbrant knikt: ,,Het bouwen ging best vlug.” Hij wijst op de robot: ,,Hier voorop zit een duwsensor. Als de robot ergens tegenaan botst, geeft de sensor een signaal en rijdt de robot achteruit.”

PROGRAMMEREN Het programmeerschema is nieuw voor Isbrant, die aandachtig naar het schema op de laptop zit te kijken. Door blokjes van het schema te verplaatsen kun je de robot andere dingen laten doen. ,,Ik ontdek dingen, die ik niet wist. Programmeren kost veel concentratie, dat is niet m’n beste kant. Maar het is makkelijker om te leren programmeren als je iets kunt laten bewegen. Dat is leuk, want dan zie je het resultaat.”

Hij legt uit hoe de robot werkt. ,,Kijk, hier zit de brick, dat zijn de hersenen van de robot”, verklaart Isbrant wijzend op een rechthoekig blokje bovenop de robot. Daar zit een kleine computer in, die reageert op het programma op de laptop. Aan de onderkant van de robot zit een kleurensensor, die verschillende kleuren herkent en er zit een gyrosensor op, die zorgt dat de robot in balans blijft. ,,Achterop zit een ultrasoon-sensor, die neemt geluid waar”,  vervolgt Isbrant. ,,Hoe die werkt, daar moeten we nog achter komen.”

SPEELS Het keuzevak Robotica vormt een onderdeel van het programma TechExplore 24, dat jongeren, in dit geval vmbo-leerlingen, in aanraking brengt met techniek en technologie. Dat gebeurt op een speelse manier, waarbij ze zelf gaan ontdekken en ervaren hoe leuk techniek is.

Robotica is een verdiepend technisch keuzevak, waarbij de leerlingen bouwen, experimenteren en ontdekken. Het keuzevak Robotica bestaat uit acht lessen, waarbij steeds nieuwe opdrachten worden uitgevoerd.

BRON: Tech Gelderland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie