Het kinderdagverblijf zou hier moeten komen, schuin voor de boerderij en tegenover de woningen aan de Clarenburgweg.
Het kinderdagverblijf zou hier moeten komen, schuin voor de boerderij en tegenover de woningen aan de Clarenburgweg. Agnes Corbeij

Omwonenden maken bezwaar tegen bouw kinderdagverblijf in Odijk

5 september 2022 om 14:11 Nieuwbouw

ODIJK De plannen om een nieuw kinderdagverblijf te bouwen in de nieuwbouwwijk Het Burgje in Odijk hebben tot flink wat bezwaren geleid. De bouwvergunning is al verleend door de gemeente, maar omwonenden hebben bezwaren ingediend. Zij maken zich vooral zorgen over het aantal kinderen dat hier opgevangen gaat worden en de daarmee gepaard gaande verkeersdruk.

door Agnes Corbeij

Het gaat over het stuk grond dat voor de monumentale boerderij Het Burgje ligt. Er zijn al jaren plannen voor een kinderdagverblijf op deze plek en de mogelijkheid daartoe staat ook beschreven in het bestemmingsplan, dat is 2018 werd vastgesteld door de raad. Toch bestond er in die tijd een bepaald beeld van deze plek, dat volgens een aantal omwonenden nu losgelaten wordt. 

INTIEM In het beeldkwaliteitsplan van Arcadis uit 2017, dat als bijlage bij het bestemmingsplan is toegevoegd, werd gesproken over het erf van de boerderij als ‘een beschutte en intieme verblijfsplek voor iedereen.’ In het bestemmingsplan staat ook beschreven dat op deze plek (de boerderij en het erf samen) ruimte is voor onder meer kleinschalige horeca, kinderboerderij, speeltuin, lichte bedrijvigheid en een kinderdagverblijf.

In de gemeenteraad werd destijds meerdere malen uitgesproken dat de monumentale boerderij, die in vervallen staat was, behouden moest blijven en een centraal punt in de wijk moest worden. Het nu geplande kinderdagverblijf wordt hoger dan de boerderij en vanaf de Weteringsdijk zal de boerderij nauwelijks meer te zien zijn. Ook daar is bezwaar tegen.

VERKEER Een ander belangrijk punt uit de bezwaren is de verkeerssituatie. In een mobiliteitsscan uit 2017, dat als bijlage bij het bestemmingsplan is toegevoegd, wordt uitgegaan van een doelgroepenzwembad en een kinderdagverblijf met twee groepen van ieder twaalf kinderen. In de aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt gesproken over een kinderdagverblijf waarin 80 mensen kunnen verblijven. Het zou gaan om 39 kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar en 28 kinderen voor de buitenschoolsopvang (BSO). Dat is een groot verschil, waar omwonenden zich zorgen over maken.  

Een van de bezwaarmakers stelt het als volgt: ,,Hoe verhoudt de omvang van het pand en het aantal personen zich tot deze kleinschaligheid? Is in de beoordeling voldoende rekening gehouden met de kleine straten (bestemming woongebied), verkeersdruk en veiligheid voor zowel bewoners als de kinderen? Er is b.v. geen wandel-trottoir aanwezig in de wijk, dit kan onveilige situaties opleveren.”

AUTOLUW In de toelichting bij het bestemmingsplan staat dat de Vinkenburgweg en de Weteringsdijk autoluw blijven. Dat betekent dat alle verkeer naar het nieuwe kinderdagverblijf over de nieuwe toegangsweg zal moeten, Ter Borch. De rest van de straten is smal. Voor de bouwperiode heeft de gemeente gezegd dat het bouwverkeer over de Weteringsdijk zou moeten. Maar daar is kort geleden aan één kant een niet-inrijden bord geplaatst, op verzoek van aanwonenden.

De bezwaarmakers hebben hun argumenten neergelegd tijdens een hoorzitting op 23 augustus. Vertegenwoordigers van de gemeente hebben zich verweerd. De onafhankelijke commissie zei vier weken nodig te hebben om tot een oordeel te komen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie