Martin Vroege en zijn bloemrijke akkerrand begin september.
Martin Vroege en zijn bloemrijke akkerrand begin september. ANV Kromme Rijnstreek

Boeren met natuur: Bloemenranden bij Martin Vroege

23 september 2022 om 11:28 Natuur en milieu

WERKHOVEN De agrarische natuurvereniging startte in 2006 met weidevogelbescherming. Tegenwoordig doen ze veel meer. Op het bedrijf van Martin Vroege is veel ruimte voor bloemenranden langs de weilanden. De bloemenranden zijn goed voor bijen en andere dieren. En natuurlijk zijn ze mooi om te zien in ons boerenlandschap.

Martin vertelt over de verschillende soorten bloemenranden. Er zitten veel soorten bloemen en granen in, zodat je het hele seizoen bloei hebt en daarmee voeding voor de insecten. De bloemenranden bieden ook voedsel en schuilgelegenheid voor andere dieren. Zo heeft Martin een slimme inrichting bedacht van bloemenranden langs zijn akker, die ook werkt als ‘kievitstrook’, voor voeding en dekking van jonge kieviten.

De natuur bij de boeren vormt een mooi geheel dankzij het gebiedsbeheerplan van het agrarisch collectief Utrecht oost. Ook organiseren ze een onkostenvergoeding voor de boeren voor het werk aan de natuur. Dat is echt nodig, want ook al ben je een echte natuurliefhebber zoals Martin, zonder die vergoeding kan het niet. De grond is immers duur en ruimte voor natuur moet passen in het agrarische bedrijf. 

Als boer kan je kiezen uit verschillende soorten bloemenranden. Er zijn verschillende gemengde bloemenranden, die je jaarlijks opnieuw inzaait. Je kan ook kiezen voor meerjarige kruidenrijke akkerranden, die je jaarlijks maait en op nieuw op laat komen. In die akkerranden zitten granen en bloemen, zoals je ziet op de foto van begin september. Wintervoedselakkers met granen, peulvruchten en knollen zijn belangrijk voor overwinterende vogels, zoals geelgors, veldleeuwerik en putter. Welke vorm je ook kiest, er zit altijd werk aan. Dat noemen ze agrarisch natuurbeheer, of ook wel natuur inclusieve landbouw.

Boeren met natuur is nog steeds niet vanzelfsprekend. Je moet voldoende ruimte hebben op je land, in je hoofd en in je portemonnee om er voor te gaan. Als inwoner van de Kromme Rijnstreek kun je helpen door lid te worden van de agrarische natuurvereniging, of je aanmelden als vrijwilliger via de website: anvkrommerijnstreek.nl

Overwinterende putter op kaardebol
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie