Afbeelding
LTO Noord

Boerenwijn en boerenijs. Boeren zijn klaar voor kerst

23 december 2021 om 12:15 Natuur en milieu

BUNNIK Boeren en tuinders maken zich op voor kerst. Boerenijs, lokale boerenwijn, biologische gourmetschotels en kerstpakketten bestaande uit streekproducten. Het is slechts een greep uit de vele producten die boeren en tuinders tijdens kerst aanbieden. Met de coronamaatregelen en de sluiting van de horeca zal kerst ook dit jaar massaal thuis worden gevierd. De agrarische sector helpt om dit zo gezellig mogelijk te maken. 

,,De kerstperiode is een warme en gezellige periode. Daar hoort lekker eten en drinken bij. Boeren en tuinders zorgen daar graag voor. Met unieke, verse en lokale producten. We zouden graag zien dat mensen de boer opzoeken. Of juist bewust deze producten in een lokale winkel kopen. Zo help je elkaar ook een beetje in deze tijd”, aldus Dirk Bruins, voorzitter bij LTO Noord.

Bijna duizend boeren in Nederland verkopen inmiddels bij hun eigen bedrijf unieke lokale producten. Daarvan bieden er 200 ook een kerstpakket aan. Op de website van Lekkerder Bij De Boer is een interactieve kaart te zien met locaties waar deze producten rechtstreeks worden verkocht. Daarnaast zijn er ook tal van lokale winkels die samenwerken met boeren en tuinders in hun streek. De boerderijwinkels zijn essentiële winkels en dus nog steeds geopend. Tegelijkertijd wordt er voor gezorgd dat een bezoek zo veilig mogelijk is.

POPULAIRE STREEKPRODUCTEN Eén van de boerinnen die erg druk is tijdens de kerst is Eveline Westeneng. Zij runt Plattelandwinkel de Achterdijk in Bunnik, dat verbonden is aan Westeneng’s Koel- en Fruitbedrijf. Dit bedrijf heeft zij samen met haar man Jacob. Bij de winkel van Eveline zijn verschillende fruit- en streekproducten te koop. ,,We verkopen ons eigen fruit, sappen, stoofperen, appelmoes en allerlei streekproducten zoals vlees en kaas. Nu in de aanloop naar de kerst worden er vooral veel stoofperen en vleesproducten verkocht”, zegt Eveline Westeneng.

Zij heeft de Plattelandwinkel nu al 11 jaar, maar merkt dat er met name sinds de coronapandemie veel meer behoefte is aan producten uit de streek. Streekproducten zijn ook een typisch kenmerk van boerderijwinkels. ,,Hiermee onderscheiden wij ons van supermarkten. Onze producten komen rechtstreeks van de boer”, aldus Eveline.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie