Mickel Bos bij zijn poel en hoogstamfruitbomen
Mickel Bos bij zijn poel en hoogstamfruitbomen Eline van den Veen

Stuurgroep Kromme Rijnlandschap viert Met Boeren en Buitenlui 45 jaar samenwerken aan landschap

27 september 2021 om 11:30 Natuur en milieu

REGIO Stuurgroep Kromme Rijnlandschap viert Met Boeren en Buitenlui haar 45 jarig jubileum. Via deze organisatie investeren de zes deelnemende gemeenten op een slimme manier in het Kromme Rijnlandschap. Dat vieren ze nu met een audiotour op de fiets en een fototentoonstelling. Zo delen ze verhalen van boeren en buitenlui, die samen het landschap maken.

Afgelopen weekend fietsten 15 lokale politici als eerste de audiotour in het Kromme Rijnlandschap en konden mensen de fototentoonstelling op Boerderij de Weide Blik aan de Langbroekerdijk bezoeken, tevens onderdeel van het cultuurfestival Heuvelrug. De lokale politici verzamelden zich bij de Weide Blik. De meesten kwamen op de fiets naar Driebergen, zelfs de mensen uit Houten. Heel sportief omdat de audiotour ook 20 kilometer fietsen is.

LANDSCHAP OP POLITIEKE AGENDA Stuurgroep Kromme Rijnlandschap voorzitter Jocko Rensen (wethouder Bunnik) riep bij de opening zijn collega politici op om hun verkiezingsprogramma nog eens kritisch na te lezen: “Wat staat er in over landschap en onze samenwerking? We hebben zoveel complexe vraagstukken op de agenda, dat behoud van ons mooie Kromme Rijnlandschap echt te weinig aandacht krijgt.”

Buiten beluisterden de aanwezige politici en bestuurders de podcasts over de ervaringen van boeren en buitenlui met de aanplant van lanen, singels, hagen en hoogstambomen. Daarna konden ze live in gesprek met betrokkenen. Eén van hen is Kees Mandersloot. Hij benadrukte het belang van werken aan landschap op vrijwillige basis. Hij is senior boer en plantte in 1998 meer dan een kilometer houtsingel aan, waar inmiddels ook een klompenpad overheen gaat.


Kees Mandersloot op zijn klompenpad - Walter Jaaltink

De politici waren verrast over de rol van landschapscoördinator Walter Jaaltink in het gebied. Door kennis en vrijwilligers te verbinden aan de particuliere grondeigenaren, is het landschapsbeheer beter en betaalbaarder. Een kundig iemand in het veld werkt ook als smeerolie tussen gemeenten en de particuliere grondeigenaren. Iemand zei: ,,Als recreant realiseer je je totaal niet hoeveel werk het is, om het landschap te beheren. Zo goed om het van de mensen zelf te horen. Wat hen drijft en waar ze tegenaan lopen.”

FOTO’S MET 9 BEWONERS Na de fietstocht werd de fototentoonstelling geopend door Walter Jaaltink. Met haar foto’s laat schrijver/journalist Janny Ruardy zien hoe negen bewoners van het Kromme Rijnlandschap zich elk op hun eigen wijze inzetten voor meer biodiversiteit in het landschap.

De fototentoonstelling en de audiotour op de fiets zijn gemaakt ter gelegenheid van 45 jaar Stuurgroep Kromme Rijnlandschap. Vanaf eind september staan grote portretfoto’s van deze mensen in de gemeentehuizen van Bunnik, De Bilt, Houten, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist.

AUDIOTOUR Belangstellenden kunnen de fietsroute met audiotour afhalen in het gemeentehuis, of deze downloaden via: www.krommerijnlandschap.nl/audiotour-fiets. Bekijk het verslag van de fietstocht via de vlog van wethouder van Jocko Rensen op zijn youtube kanaal.

Verzamelen voor de fietstocht bij Boerderij de Weide Blik
Onderweg bij een luisterpunt
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie