Fruitteler Wim Oskam uit Werkhoven is begonnen met de eerste oogst kersen.
Fruitteler Wim Oskam uit Werkhoven is begonnen met de eerste oogst kersen. RTV Utrecht/Christiaan Drent

Jaarlijkse kersenoogst eindelijk begonnen: ‘Lang naar uitgekeken’

23 juni 2021 om 13:30 Natuur en milieu

WERKHOVEN Vanaf deze week beginnen de vele kersenboeren in de regio met de oogst. De eerste rassen zijn rijp. Door het natte en koude voorjaar zijn de kersen dit jaar een stuk later dan de afgelopen jaren. Ook fruitteler Wim Oskam (55) uit Werkhoven is begonnen met de eerste oogst. Hij heeft ,,zes gepensioneerde, zeer ervaren kersenplukkers” ingehuurd en nog vijf Poolse seizoenswerkers. Oskam: ,,Eindelijk gaat het beginnen. Ik heb er zolang naar uitgekeken. We hebben hier zestien rassen staan die allemaal na elkaar gaan rijpen, zodat we zo’n zeven tot acht weken kersen kunnen oogsten. Earlise is nu het eerste ras dat rijp is.”

HEUEN Oskam begon zijn fruitbedrijf in 1995. Toen stonden er nog geen kersenbomen. ,,Mijn eerste bijbaantje als 12-jarige jongen was spreeuwen heuen. Je moest dan de vogels wegjagen bij de kersenbomen. De spreeuw is een van de grootste vijanden van de kers. De kleine Wim werkte dan van zeven tot zeven als heuer en verdiende daarmee dertig gulden. Waarschijnlijk begon daar al zijn passie voor de kers.

,,Ik vind de kers het mooiste fruit. Ik heb hier ook aardbeien, appels en peren, maar de kers geeft de meeste voldoening. Dit jaar was wel lastig: we hebben veel noodrijpe kersen die te snel gerijpt zijn door de warmte van de afgelopen weken. Ze gaan dan schimmelen en besmetten daarmee de kersen om zich heen.”

LASTIG STUK FRUIT De kers is een lastig stuk fruit. Zo houden ze absoluut niet van regen. En daarvan viel er veel in dit voorjaar en dan komt de bestuiving niet goed op gang. Nattigheid in het groeiseizoen zorgt voor gebarsten kersen.

De spreeuwen maakt een barstje overigens niet veel uit: ze zijn dol op kersen. Als de bomen niet beschermd worden met netten of met heuen zijn ze binnen één week leeggegeten. Ook hebben kersen snel last van schimmels en van de Drosophila suzukii, oftewel de Suzuki-fruitvlieg. Als het te warm is, vallen de kersen spontaan van de boom. Juist al die moeilijke factoren vindt Wim Oskam de uitdaging. ,,Onze wraksters sorteren alle kersen na de pluk. 70 tot 80 procent van de kersen haalt de winkel niet. Die gaan allemaal verloren. Als ze een klein barstje hebben, kun je ze al niet meer los verkopen. Dus die gaan in de jam.”

AUTORAAMPJE OPENDRAAIEN Hollandse kersen koop je van oudsher hier in de regio bij een kraampje langs de weg. Overal in de Kromme Rijn-streek staan de zelf getimmerde kraampjes in de kersengaarden, vaak aangeduid met Hollandse vlaggen en een handgeschilderd bord met ‘kersen te koop!’.nIedereen uit de omgeving heeft een favoriete kraam. In de supermarkt komen de kersen vaak uit het buitenland en maar heel soms uit Nederland. De marges zijn voor veel kersentelers te laag om te concurreren met de buitenlandse kersen. Daarnaast kunnen veel rassen de lange reis van boomgaard naar supermarkt niet aan. Oskam: ,,Kersen kun je niet lang bewaren. Zeker dit ras Earlise is vrij zacht. Je moet ze direct opeten. Eigenlijk al in de auto onderweg naar huis. Wel even je raampje opendraaien als je de pit uitspuugt.”

Een goede kers is volledig gerijpt aan de boom. Ze moeten heel donker zijn. Er zijn ook enkele rode rassen, maar de meeste zijn bijna zwart. En ze moeten mooi glimmen. Oskam: ,,Je moet je haren er in kunnen kammen, zeg ik altijd.” En er moet een steeltje aan zitten. Als deze nog mooi groen is, weet je dat je een verse kers hebt. Als je de kers eet moet deze lekker zoet zijn. De pit moet makkelijk loslaten en schoon zijn en je tong moet bijna zwart kleuren. Oskam: ,,Over 2-3 weken is de Marchant rijp, mijn favoriet.”

KERSENPITSPUGEN Het kersenpitspugen is afgelopen jaren steeds populairder geworden. Wie spuugt het verste de kersenpit uit? De corona-epidemie gooide vorig jaar roet in het eten en dit jaar waarschijnlijk weer. ,, Als maar iets op een evenement lijkt wordt het al lastig, begreep ik van de burgemeester. Ik heb hier wel een baan van twintig meter staan. Maar die moet ik nog opbouwen. Het spuugrecord is ruim 19 meter.” Voor de kinderen heeft Wim Oskam een baantje gemaakt van zeven meter. Om alvast te oefenen voor volgend jaar.

[Bron: RTV Utrecht/Christiaan Drent)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie