Het geboortebos in Nieuw Wulven is deels herplant
Het geboortebos in Nieuw Wulven is deels herplant Staatsbosbeheer

Herstel van het geboortebos in Nieuw Wulven

11 mei 2021 om 12:41 Natuur en milieu

HOUTEN Een tweetal weken geleden is in opdracht van Staatsbosbeheer, het geboortebos in Nieuw Wulven weer nieuw leven in geblazen. Er zijn die dag weer opnieuw 230 nieuwe bomen geplant door loonbedrijf Kemp, zoals beloofd aan de ouders en grootouders. De bomen zijn gepland in een speelse opzet met stroken van gelijke soort. De winter lindes zijn geplant om het pad heen naar het bankje.

Sinds het planten van het geboortebos in Nieuw Wulven in het voorjaar van 2019, is er een hoop gebeurd. Tijdens het planten was het zeer nat. De wortels stonden volop in de natte, verzadigde grond. Daarna volgde een lange periode van droogte. De bomen hebben het hierdoor erg zwaar gehad, slechts enkele bomen hebben het hierdoor gehaald. Voor het bankje met de Fladder-iep, staan nog een paar lindes die de zware beproeving hebben overleefd.

SOORTEN Er is een wijziging gekomen in de soortensamenstelling omdat lindes toch het meest gevoelig zijn voor deze wisselende omstandigheden op deze ondergrond. Naast de wintereik is nu gekozen voor een groter deel haagbeuk aangevuld met een kleiner deel winter lindes. Deze soorten staan bekend om een hoge natuurwaarde waar veel insecten, schimmels, vogels en zoogdieren van profiteren. Alleen al op een eik kunnen bijvoorbeeld wel ruim 400 soorten insecten voorkomen.

NAZORG ,,We zullen in de komende tijd de bomen extra in de gaten houden en natuurlijk waar nodig extra water geven. Ook is een van de dierenbordjes verdwenen deze wordt binnenkort weer teruggeplaatst. En wordt het namenbord nog voor de laatste maal aangepast."

Zo kunnen uiteindelijk de families en anderen genieten van de groei van de bomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie