Sproeien als vorstbescherming
Sproeien als vorstbescherming Betuwecopters.nl

Fruittelers in de regio goed voorbereid op te verwachten nachtvorst

3 april 2021 om 13:42 Natuur en milieu

BUNNIK Fruittelers in de regio maken zich op voor de nachtvorst die eraan dreigt te komen. Zodra het kwik richting nul graden daalt, komen de sproei-installaties, kachels en ventilatoren tevoorschijn. Op die manier proberen de telers van peren, kersen, appels en ander vruchten hun fruit te beschermen tegen de vorst. Doen ze dat niet, dan mislukt de oogst.

Door het besproeien van de fruitbloesems en de vorst komt er een laagje om het bloemetje en het blad. Dat laagje zorgt voor stollingswarmte. Daardoor blijft het rond het bloemetje nul graden, gaat het niet kapot en wordt de oogst gered.

SPECIALE WEKKER Fruitteler Izaäk Westeneng heeft er gisteren voor gezorgd dat hij zijn boomgaard in Zeist kan besproeien als dat moet. Alle waterleidingen zijn gecontroleerd en er is genoeg dieselolie om de boel te laten draaien. Mocht de temperatuur naar het vriespunt zakken, dan wordt Izaäk ‘uit z’n bed gebeld’ door een speciale wekker die in de gaten houdt hoe koud het is.

Westeneng verwacht dat hij in de nacht van maandag op dinsdag voor het eerst gewekt zal worden, maar het kan ook een dag later zijn. ,,Afgelopen nacht was het gewoon te bewolkt, dan wordt het niet zo koud. En ook de wind en waar die vandaan komt is een belangrijke factor of het wel of niet gaat vriezen. Vannacht was het 4 graden boven nul en voor aankomende nacht wordt dat ook verwacht. Maar we hebben in ieder geval alles klaar staan.” 

NACHTVORSTMELDER Ook Erik Vernooij uit Cothen rekent op nachtvorst volgende week. Hij runt samen met zijn ouders een fruitboerderij, die bekend staat om de kersen. Ook daar waren ze afgelopen dagen bezig om alles klaar te zetten zodat er gesproeid of juist verwarmd kan worden zodat de vrieskou de bloesem niet kapot maakt. ,,Ik ben gisteren nog onderweg geweest voor een nieuwe accu voor de nachtvorstmelder, omdat er één kapot bleek te zijn. Dat apparaat geeft aan hoe koud het ergens is en die belt mij wakker als het nul graden wordt en gaan we kijken.”

Mogelijk gaat het in de omgeving van Cothen en Wijk bij Duurstede al eerder vriezen ‘s nachts. Het gebied ligt wat lager dan bijvoorbeeld de omgeving van Zeist, waardoor het er iets kouder kan worden. ,,Het gebeurt wel eens dat de fruittelers daar een aantal nachten vaker moeten sproeien dan wij”, zegt Westeneng, “omdat zij wat langer last kunnen hebben van de nachtvorst.”

De eerste nachtvorst verwacht Vernooij vanaf maandag. De vriestemperatuur zal daarna naar verwachting twee of drie dagen aanhouden.

(Bron: RTV Utrecht)

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie