Cerian van Gestel druk aan het tuinen te Bunnik.
Cerian van Gestel druk aan het tuinen te Bunnik. @arthurpulsphotography

Tuinieren buiten de grenzen van je eigen tuin met Guerrilla Gardening

1 april 2021 om 15:00 Natuur en milieu

BUNNIK De lente is weer aangebroken en om ons heen kunnen we al de eerste dappere bloemetjes zien bloeien. Tips om je buurt nog meer op te fleuren staan in het nieuwe boek ‘Guerrilla Gardening, handboek voor buurtvergroeners’ van Bunniker en bioloog Cerian van Gestel. ,,Er is veel meer mogelijk om Bunnik te vergroenen dan dat je denkt.”

door Jasmijn Berkers

Het boek is verbonden aan de bijna gelijknamige stichting Guerrilla Gardeners. Zij focussen zich op tuinieren buiten de grenzen van je eigen tuin. ,,Stel je voor,” zegt Van Gestel, ,,je kijkt uit je raam naar de straat en ziet een stuk grond waarvan je denkt ‘dat is lelijk, dat kan groener’. Wacht dan niet totdat iemand anders het gaat doen, maar ga zelf aan de slag.” Van Gestel is al langere tijd actief voor de website van de stichting en schrijft regelmatig blogs. ,,Mensen begonnen mij steeds vaker vragen te stellen. Zo kwam ik op het idee om deze kennis te bundelen in een boek.”

HANDBOEK Het boek is volgens Van Gestel een écht handboek: ,,Er staan veel praktische dingen in. Denk aan stappenplannen voor hoe je een kale boomspiegel kan beplanten. Dat is het stukje grond rondom een boom.” Ook begint ieder hoofdstuk met een interview met een Guerrilla Gardener en staat er zelfs een quiz in waarbij je erachter kan komen wat voor soort Guerrilla Gardener jíj bent. ,,Je hoeft het boek dus zeker niet in één ruk uit te lezen”, benadrukt Van Gestel. ,,Blader er lekker doorheen, lees een stukje en ga aan de slag.”

Aan de slag gaan, is volgens Van Gestel eigenlijk wel nodig. Ze vindt het treurig om te zien hoe de biodiversiteit minder wordt in Nederland en de rest van de wereld. ,,Dat gaat me aan het hart”, zucht Van Gestel. ,,De achteruitgang van de hoeveelheid insecten is schrikbarend. Denk bijvoorbeeld aan hoe het enkele tientallen jaren geleden gewoon was dat je de insecten van je voorruit waste na enkele uurtjes in de auto te hebben gereden. Nu kan je je daar bijna niks meer bij voorstellen.” Ook stipt Van Gestel aan dat de helft van de bijensoorten in Nederland bedreigd zijn. Een statement dat Nederland Zoemt bevestigt. ,,Door zelf te zorgen voor meer groen, help je de bijen ook een eindje op weg”, voegt Van Gestel toe.

KLIMAAT Naast het helpen van de dieren is extra groen ook belangrijk voor het klimaat. ,,Veel mensen kijken naar de overheid als het gaat om het bestrijden van de klimaatcrisis”, vertelt Van Gestel. ,,Ze voelen zich nietig of machteloos, maar alle kleine beetjes helpen juist.” Met het handboek hoopt Van Gestel mensen letterlijk wat in handen te geven zodat ze een begin kunnen maken. ,,Ook in Bunnik kan veel meer dan dat je in eerste instantie misschien denkt. In overleg met de gemeente kan en mag heel veel en ze denken graag met je mee”, zegt Van Gestel. ,,Als je gewoon ergens klein begint, komt de rest vanzelf.”

Rond 3 april ligt ‘Guerrilla Gardening, handboek voor buurtvergroeners’ in de boekhandel. Mooi op tijd voor nationale zaaidag op 22 april. De perfecte gelegenheid om de nieuw vergaarde kennis toe te passen in de praktijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie