Bos Nieuw Wulven
Bos Nieuw Wulven TS

Nieuw Wulven: instanties trekken samen op voor ‘Recreatie om de stad’

23 oktober 2020 om 11:39 Natuur en milieu

HOUTEN / BUNNIK Diverse instanties hebben een beheersovereenkomst getekend over ‘Recreatie om de stad’. Daarmee wordt ook het beheer van bos Nieuw Wulven geregeld. 

Provincie Utrecht, gemeenten Utrecht, Houten en Bunnik, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben begin oktober de beheerovereenkomst Recreatie om de Stad 2020-2023 ondertekend. De organisaties zien, juist in deze tijd, hoe belangrijk het is dat inwoners kunnen genieten van een mooie groene omgeving. Dichtbij huis is veel moois te vinden aan groen en dat willen ze graag zo houden. Naast Nieuw Wulven betreft het ook het Gagelbos, IJsselbos en landgoed Haarzuilens. Deze gebieden zijn belangrijk voor de inwoners uit de hele regio Utrecht. 

De groene gebieden zijn ooit aangelegd en ontwikkeld vanuit het programma Recreatie om de Stad om evenwicht te bieden aan de steeds groter wordende stedelijke omgeving. Dit begon als Rijksprogramma, maar met de bezuinigingen op groen in 2011 was er geen geld meer voor de inrichting en het beheer van deze gebieden. De organisaties hadden wel een groene ambitie en besloten de ontwikkeling en het beheer van de gebieden toch samen mogelijk te maken. 

Het programma Recreatie om de Stad loopt in 2020 af maar de Utrechtse regio blijft groeien. Deze groei betekent ook meer behoefte aan groene recreatieruimte en natuur. Daarbij komen de noodzakelijke veranderingen waar de groene ruimte voor staat: meer duurzame landbouw, ruimte voor het opwekken van elektriciteit, meer biodiversiteit, opvangen van klimaatveranderingen en meer mogelijkheden voor een gezondere levensstijl. Een effectieve bundeling van krachten vinden de instanties dringend noodzakelijk. Gemeenten en provincie maken de komende periode een gezamenlijke aanpak onder de noemer ‘Groen groeit mee’. 

HORECA Bij bos Nieuw Wulven is een nieuwe afslag van de Rondweg en een groot parkeerterrein aangelegd en wordt er op termijn horeca gerealiseerd. De opbrengsten hiervan gebruikt Staatsbosbeheer om de kosten van het beheer van Nieuw Wulven te betalen. ,,We zijn heel blij met deze samenwerkingsovereenkomst, die geldt van 2020 t/m 2023, en een groot deel van de financiering die het beheer van de groengebieden om de stad (waaronder ook Nieuw Wulven) voor de toekomst borgt. Immers, deze groengebieden hebben een belangrijke rol in het dicht bij huis kunnen recreëren en de natuur te beleven.

De financiering is niet dekkend, dat wil zeggen dat er afgesproken is dat vanuit onze organisatie ook middelen naar deze gebieden toe moeten om ze adequaat te beheren en de toegankelijkheid en kwaliteit te waarborgen. Dat betekent dat we voor elk van de betrokken gebieden aanvullende financiering zoeken.

De inkomsten van de nieuwe horeca dragen hier voor Nieuw Wulven zeker aan bij naast het feit dat deze horeca, ondanks tegenstand, ook voor veel mensen het gebied toegankelijker en aangenamer maken. Veel ouderen en ouders hebben aangegeven dat ze erg blij zijn met de mogelijk van horeca én de toiletvoorziening. De ontwikkeling met de ondernemer is trouwens 1 hectare van het totaal 120 hectare groot gebied.” aldus Staatsbosbeheer. 

Bos Nieuw Wulven
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie