Buren in Bunnik leggen een boomspiegeltuin aan.
Buren in Bunnik leggen een boomspiegeltuin aan. Axel van Leeuwen

Veel thuis? Adopteer een boomspiegeltuin!

17 april 2020 om 13:54 Natuur en milieu Deel je nieuws

Nu iedereen steeds meer thuis is, heb je vanzelf meer contact met de buren. Zo gingen Axel en zijn buren met de paasdagen aan de slag om alle boomspiegels in hun straat in Bunnik te beplanten. Wel op afstand van elkaar natuurlijk.

Boomspiegels: de ruimte rond de stam van een boom. Veel straten hebben ze. Vaak is het een stuk kale grond, soms met hondenpoep. Maar het kan ook anders. Je kunt er een kleurrijke minituin van maken. Een beplante boomspiegel zorgt voor een mooier en vrolijker aanzien van de straat. En het is een bloemenfestijn voor bijen en vlinders!

In de Oranjebuurt hebben ze deze boomspiegels in de smiezen als een kans voor meer groen. De groengroep (die ook het Ireneplein onderhoudt) riep buurtgenoten op om een boomspiegel te adopteren. Dat is inmmiddels gebeurd in twee straten.

Op afstand
Axel uit de Koningin Wilhelminastraat: „Met deze dagen ben je meer thuis, je praat meer met elkaar. We vonden het vergroenen van de boomspiegels allemaal een mooi idee.“ Met Pasen gingen ze aan de slag. Axel: „Natuurlijk hielden we wel heel goed de richtlijnen van het RIVM in de gaten en zorgden we voor voldoende afstand met elkaar.“

De buren waren zo enthousiast dat ze naast de drie boomspiegels voor de eigen deuren, ook de andere twee in de straat hebben meegepakt. Als ze dan toch bezig waren… Wat er geplant is? Lavendel - dat is robuust. De knol Liatris spicata, dat wordt een paarse pluim. Daarnaast zaaiden ze de boomspiegels in met een speciaalmengsel met zaden: bloemen die onder de vaak lastige omstandigheden (droog, schraal) van een boomspiegel kunnen groeien. De lavendel is nu al te zien, de zaadjes en knollen gaan nog opkomen.

Briefje
Ook om de hoek sloeg het idee aan. Michiel en zijn familie en hun buren adopteerden in de Koning Willem III straat ieder een boomspiegel. Naast de Liatris spicata en de zaadjes plaatsten ze ooievaarsbek-plantjes. Met een briefje op een van de bomen laten ze de buurt weten dat ze de boomspiegeltuin onderhouden. En ze roepen meteen andere buurtenoten op om ook een boomspiegel te adopteren, voor een „bloemenfestijn voor bijen en vlinders."

Woon je ook in de Oranjebuurt in Bunnik en heb je zin om een boomspiegel in je straat te adopteren? Vanuit een toegekende subsidie kunnen wijkbewoners van de groengroep een ‘starterspakket’ met zaden en bloemknollen krijgen. De groengroep stemt de locaties af met de gemeente. Meer info op www.oranjebuurtbunnik.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie