Cerian van Gestel in haar eigen buurt aan het werk
Cerian van Gestel in haar eigen buurt aan het werk Eldin van Gestel

Guerilla gardening timmert aan de weg

Natuur en milieu

BUNNIK Guerilla gardeners - een initiatief dat al langer bestaat en waar de Bunnikse Cerian van Gestel trekker van is - krijgt de afgelopen weken veel landelijke aandacht. Het kreeg een belangrijke prijs op Duurzame Dinsdag, en werd nummer 62 in de Duurzame Trouw top 100. In Bunnik is ook van alles te doen, want het bijenhotel op het Ireneplein wordt zaterdag 23 november officieel geopend.

door Kuun Jenniskens

GROENPRIJS Op 3 september won Cerian van Gestel op Duurzame Dinsdag de VHG Groenprijs 2019. Guerrilla Gardeners wil anderen inspireren om zelf de schep op te pakken en de eigen buurt te veranderen in een bloemenzee, zo dat er gezonde buurten met meer bloemen en bijen ontstaan. Tijdens deze bijeenkomst, een grote happening in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer op het Binnenhof, werd Guerilla Gardening (GG) uit 530 inzendingen gekozen. Op 30 oktober volgde er een lunch voor de zes winnaars met de staatssecretaris. Cerian gaf de staatssecretaris bij deze gelegenheid een doosje 'maak zelf bloembommen' met inheemse biologische zaadjes. Cerian besprak met Van Veldhoven dat het fijn is dat veel gemeenten positief zijn over beheer van groen door inwoners. Maar dat het nóg beter zou zijn als zelfbeheer in alle gemeenten mogelijk zou worden. Het zou ook goed zijn als er uniforme regels komen, die ervoor zorgen dat niet iedereen steeds opnieuw moet uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Cerian: ,,Het zaadje is geplant. We hopen dat er meer mogelijkheden komen voor zelfbeheer en dat er een einde komt aan de willekeur!”

BIODIVERSITEIT BEDREIGD Er is geluncht met Kamerleden en er volgden verschillende interviews op radio 1 - met zelfs een nachtelijk gesprek over biodiversiteit. Op 10 oktober hield Cerian een pitch voor de Trouw Duurzame Top 100 en daar kreeg GG de 62e plek. Krijg de Kleertjes - een eerder initiatief van Cerian en waar ze zich dit jaar uit heeft teruggetrokken - stond hier op de 28e plaats.

Cerian is van huis uit bioloog. ,,Overal in steden is de flora bedreigd, wij willen zorgen dat er meer biodiversiteit is.” Ze is flink gemotiveerd: ,,Ik weet hoe slecht het gaat met insecten. Onderzoeken melden een afname van 75 procent. Volgens het Wereld Natuur Fonds is van de 8 miljoen soorten, 1 miljoen bedreigd - dat is echt schrikbarend. Van de bijen is de helft van de 350 soorten in haar voortbestaan bedreigd. Ik wil graag een steentje bijdragen aan bewustwording. Als Guerilla Gardeners doen we dit letterlijk in de eigen straat en dat geeft direct effect.”

NEW YORK EN LONDEN Guerilla gardening begon in de jaren 70 in New York: ,,Daar werd een terrein dat vol lag met oude koelkasten, auto’s en huisraad opgeruimd om er een gezamenlijke tuin aan te leggen. In Londen gebeurde dit 15 jaar geleden ook. Zo heb ik er kennis van genomen raakte ik er door geïnspireerd.” Dit jaar heeft Cerian er serieus tijd voor ingeruimd en is ze elke week twee dagen voor Guerilla gardeners aan de slag - en sindsdien neemt het een vlucht.

Het planten gebeurt bewust buiten de grenzen van de eigen tuin, omdat mensen dan buurtgenoten mee kunnen nemen in dit bewustzijn, zodat ze ook het belang ervan gaan inzien.  

BIJENHOTEL In Bunnik is Cerian druk in haar eigen Oranjebuurt. Idee is om het Ireneplein natuurlijker te maken. Ze heeft afspraken met de gemeente kunnen maken, zodoende is een groot stuk plantsoen op de Emmastraat ingezaaid en zijn er bollen in de grond gestoken. De buurt heeft samen een bijenhotel gebouwd. ,,Op die plek heeft de gemeente eerst de prikstruiken weggehaald. Tijdens een buurtfeest hebben we de huisjes gemaakt en later tijdens Burendag hebben we ze opgehangen. We hebben de boomspiegels geadopteerd, dat betekent dat de gemeente er niet meer schoffelt.”

PLANT BOOMSINGELS IN De Guerilla gardeners hebben voor 2020 een potig streven geformuleerd: volgend jaar zijn 'alle' boomsingels van Nederland ingeplant. ,,Belangrijk hierbij is dat mensen het gevoel krijgen dat ze zelf eigenaar zijn van de openbare ruimte, en dat ze niet afwachten tot de gemeente iets doet. Dat geeft het gevoel dat je zelf iets kunt veranderen, en dat het waardevol is.”

Dus de oproep is: ,,Wapen jezelf met schop, gieter en plantjes, loop je wijk in en verander lege bloembakken en rommelige stukjes plantsoen in bloementuinen. Of leg een geveltuintje aan, of zet mooi gevulde bloembakken neer op straat. Al die bloemen trekken meer bijen en andere insecten aan. En tuinieren in de publieke ruimte zorgt geheid voor heel veel praatjes met de buren.”

KLUSDAG Op zaterdag 23 november is het van 13 tot 15 uur guerrilla klusdag op het Ireneplein. Rond 15 uur zal het bijenhotel worden geopend.

BLOEMBOMMEN De bloembommen van Guerrilla Gardeners zijn uniek omdat ze naast inheemse zaadjes, ook klei en compost bevatten. Dit maakt dat de zaadjes op allerlei plekken goed floreren. Hier een linkje voor mensen op zoek naar een decembercadeau.

Oranjebuurt maakt bijenhotel op Burendag
Winnaar van Duurzame Dinsdag
advertentie
advertentie