VHG directeur Egbert Roozen met winnaars Marielle Stegeman en Cerian van Gestel
VHG directeur Egbert Roozen met winnaars Marielle Stegeman en Cerian van Gestel Ada Franse

Guerrilla Gardeners uit Bunnik wint VHG Groenprijs op Duurzame Dinsdag

6 september 2019 om 11:35 Natuur en milieu Deel je nieuws

Guerrilla gardening: tuinieren buiten de grenzen van je eigen tuin. Dit fenomeen dat vanuit Bunnik door ‘Jenny’ wordt aangejaagd is op 3 september, Duurzame Dinsdag, in de prijzen gevallen. De Guerrilla Gardeners ontvingen de ‘VHG Groenprijs’, mooie steun om nog meer mensen te inspireren om te tuinieren in de openbare ruimte. Ook in Bunnik zijn steeds meer ‘Guerrilla’ tuinen.

In Bunnik zie je het op steeds meer plekken: de kale ruimte rond een boom of een ‘loos’ hoekje bij een heg is veranderd in een kleurige tuin. Dit is het werk van mensen die zelf de schep in handen hebben genomen om hun wijk te vergroenen. Zij zijn bezig met ‘Guerrilla Gardening’: tuinieren buiten de grenzen van de eigen tuin.

GuerrillaGardeners.nl ondersteunt dit met concrete tips, inspiratie, acties en materialen. Via social media, mails en blogs is er contact met enthousiastelingen in het hele land. De initiatiefnemer en aanjager van Guerrilla Gardeners is Cerian van Gestel (a.k.a. ‘Jenny’). Zij woont in Bunnik. Daarnaast bestaat de kerngroep uit enkele dames met een hart voor groen uit de provincie Utrecht. Samen zijn ze bezig met de uitbouw van GuerrillaGardeners.nl. Cerian: „we willen mensen inspireren om de schep op te pakken en hun eigen buurt te veranderen in een bloemenzee.“

Duurzame Dinsdag is een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, nam een koffer in ontvangst met voorstellen om Nederland duurzamer te maken. Dit jaar waren er maar liefst 522 aanmeldingen van initiatieven.

Drie aanmeldingen waren genomineerd voor de Groenprijs, een ondersteuningsprijs waarmee het initiatief nog verder uit kan groeien. Het waren ‘Het Groene Loket’, ‘Green City Watch’ en ‘Guerrilla Gardeners’. De laatste werd door de jury tot winnaar uitgeroepen. De winnaar van de VHG Groenprijs ontvangt een wisseltrofee en een bedrag van € 1000,-. Alle drie de genomineerden krijgen hulp en ondersteuning van VHG.

De prijs is zeer welkom om te helpen met het aanjagen van Guerrilla Gardening. “Met deze prijs kunnen we onze bekendheid een flinke impuls geven”, stelt mede-initiatiefneemster Mariëlle Stegeman uit Utrecht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie