Peter Hak: ,,Classics on Friday voert je even terug naar je jeugd
Peter Hak: ,,Classics on Friday voert je even terug naar je jeugd" John Beringen

Nostalgie herleeft in Cothen met ‘Classics on Friday’

23 januari 2023 om 20:16 Muziek

COTHEN Peter Hak is entertainmentadviseur en organiseert op vrijdag 3 maart van 21.00 – 01.00 u ‘Classics on Friday’ in het Dorpshuis in Cothen. Dit evenement valt kort en bondig te omschrijven als ‘een heerlijk avondje uit met muziek van toen’ waar muziek uit de jaren 70, 80 en 90 ten gehore zal worden gebracht; uiteraard uitsluitend vanaf vinyl.


Peter grinnikt even als de term ‘even terug naar je jeugd’ de revue passeert. ,,Daar komt het wel een beetje op neer”, laat hij weten. ,,De doelgroep voor ‘Classics on Friday’ is zo’n beetje gericht op dertig plus. Dan ligt je jeugd weliswaar al achter je, maar de ervaring leert dat het heel leuk is om die op zo’n gelegenheid een beetje te herbeleven door de muziek uit die tijd.”

VINYL

Hij zet uiteen waarom hij alleen platen draait en geen cd’s: ,,Dan moet ik eerst even een ding aanstippen”, zo begint hij. ,,Alles wat nu nieuw gemaakt wordt, verschijnt natuurlijk op cd; dat is nu eenmaal niet anders. Maar nu komt het. Laat ik bij wijze van voorbeeld een paar popiconen uit de jaren 70 noemen: The Sweet en Slade. Die kun je natuurlijk vanaf cd gaan draaien, maar dat mist dan net dat kleine stukje warmte zoals je dat bent gewend van vinyl. Vergeet niet dat veel mensen indertijd naar muziek hebben geluisterd door een transistorradiootje en daar klonk het ook niet zo steriel zoals dat nu met digitale opnames het geval is. Ik weet dat daar hele discussies over worden gevoerd, maar de wat oudere muziekliefhebber weet precies wat ik bedoel als ik dit opmerk.”

NOSTALGIE

Hij gaat verder met te verklaren dat muziek in zijn algemeenheid gedachtes oproept. ,,De nostalgie speelt daarin vrijwel altijd een grote rol. Om maar wat te noemen: vaak roept een muzieknummer herinneringen op uit de tijd dat iemand zijn of haar eerste verkering kreeg. En om dat tijdsbeeld te vervolmaken, kwam ik al lang geleden tot de conclusie dat alleen vanaf vinyl draaien niet voldoende is. Zodoende zal er een grote verlichte dansvloer zijn, een sterrenwand en een spiegelbol. En wat ook leuk is om te vermelden, is dat bij ieder gedraaid nummer de bijbehorende video-clip te zien zal zijn op een groot scherm. Dus als je even geen zin hebt om te swingen, kun je tijdens het beluisteren van de muziek ook de artiesten, waarvan er inmiddels al veel zijn overleden, nog volop aan het werk zien met het betreffende muzieknummer.” 

Als hij dit opmerkt, verschijnt er een grote glimlach op zijn gezicht. ,,Ik zie vaak dat mensen bij het kijken naar dat beeldmaterieel wel eens giechelen over de kleding en de haardracht om vervolgens te bekennen dat ze er zelf ook zo bij liepen in die tijd”. Verduidelijkt hij. ,,Ook voor mij heel herkenbaar, hoor. Maar we gaan er een heel gezellige avond van maken”, besluit hij, wederom grijnzend.

INFO

Kaarten zijn te bestellen via de ticketshop: https://www.ticketflip.nl/shop/event?id=63bd49020a542a0014d1ce14 Kosten: € 8,50; aan de deur € 10,00. Tijd en plaats: Vrijdag 3 maart van 21.00 - 01.00 u; Dorpshuis Cothen, C.B. Kentiestraat 2, 3945 CB. Doelgroep zijn mensen uit de omringende plaatsen zoals Wijk bij Duurstede, Langbroek, Werkhoven, Schalkwijk, Houten, Driebergen, Doorn en Leersum. Maar iedereen daarbuiten is uiteraard ook welkom. Peter voegt er aan toe dat ‘Classics on Friday’ op iedere eerste vrijdag van de oneven maand plaats zal vinden. De volgende datum is vrijdag 5 mei.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie