Peter Blanker over de hit die hem al 39 jaar achtervolgt

7 okt, 12:13 Muziek
Vicky van den Berge
Peter Blanker (rechts) naast Izak Boom, met wie hij een nieuwe cd heeft opgenomen.
Peter Blanker (rechts) naast Izak Boom, met wie hij een nieuwe cd heeft opgenomen.

In het Amerikaanse Nashville overleed op 29 september de Amerikaanse zanger/liedjesschrijver Mac Davis. Hij werd vooral bekend als schrijver van het nummer ‘In the ghetto’ van Elvis Presley. Hij was echter ook de auteur van ‘It’s hard to be humble’ dat in de vertaling van Peter Blanker een grote hit werd in Nederland. ,,Het was niet eens mijn belangrijkste liedje.”

’t Is moeilijk bescheiden te blijven… welke 50-plusser (en waarschijnlijk ook wel jonger) begint niet spontaan mee te zingen wanneer deze eerste regel klinkt? De 81-jarige Peter Blanker is verantwoordelijk voor deze inmiddels gevleugelde uitdrukking. Het was niet eens een monsterhit – de hoogste positie in de hitparade was nummer 10 – maar de aanstekelijke en grappige tekst heeft eeuwigheidswaarde. En dat terwijl Blanker in 1981 bij toeval op het origineel van Mac Davis uit 1980 stuitte.

B-KANT ,,Mijn producer had altijd een ouwe tas of een kartonnen doos met singles bij zich en liet dan dingen horen waar we misschien iets mee konden. Het moest elders al een hit zijn geweest, want mijn eigen werk kwam niet in aanmerking; ..