Mieke heeft met Bunnik Beweegt het Beweeglint aangelegd in Bunnik.
Mieke heeft met Bunnik Beweegt het Beweeglint aangelegd in Bunnik. Mieke Hilhorst

Zaterdagportret: Sportieve Mieke Hilhorst laat heel Bunnik bewegen

8 januari 2022 om 11:50 Mensen

BUNNIK Mieke is buurtsportcoach bij Bunnik Beweegt, een organisatie die mensen in Bunnik in beweging wil brengen en gezond wil houden. In december 2014 werd zij buurtsportcoach in Bunnik en hiermee was zij de eerste. Zo is zij bezig met acties rondom sport en het creëren van een gezonde leefomgeving, zoals rookvrije omgevingen.

Scholen, verenigingen en de zorg worden allemaal betrokken bij het gezond houden van de inwoners. Voordat Bunnik Beweegt kwam in 2014, waren er bijvoorbeeld nog geen gymdocenten op de basisscholen en was er nog geen kleutergym. ,,Bij de scholen proberen we op veel vlakken te kijken wat we kunnen doen om de kinderen gezond te houden. Zo helpen we kinderen met hun motorische vaardigheden middels de MQ-scan en helpen we in samenwerking met de zorg kinderen met overgewicht, we stimuleren het buitenspelen en zijn bezig met bewegend leren.”

Bunnik Beweegt kijkt dus waar de behoefte ligt en wat zij daaraan kunnen doen. ,,We willen graag dat de sportverenigingen en scholen nadenken hoe zij zo gezond mogelijk bezig kunnen zijn en het in het DNA komt.”

ZORGPROJECTEN Bunnik Beweegt is in gesprek met de zorg over projecten rondom gezondheid. Zo zijn ze bezig met Sportiefit waarin kinderen met overgewicht op een speelse wijze leren om meer te bewegen en gezond te eten. Gecombineerde Leefstijl Interventie is bedoeld voor volwassenen die graag een gezondere levensstijl willen ontwikkelen. Bunnik Beweegt geeft aan de mensen die hieraan meedoen sportadvies. ,,We kijken dan wat mogelijk is en wat diegene leuk vindt. Veel mensen weten niet water te doen is in de gemeente en die komen dan bij mij. Ik laat ze dan zien wat er allemaal mogelijk is en help ze aan de slag te gaan.”

Gaat het sociaal goed, dan gaat het fysiek ook vaak beter en vice versa.Beweegt hetBeweeglint aangelegd. Dit is een beweegparcours in alle drie de dorpen zodat mensen ook buitenkunnen sporten. ,,Iedereen kan hier gebruik van maken. Nu komt het natuurlijk extra goed uit, maardit is ook een uitkomst voor mensen die niet bij een sportvereniging zitten en in hun eigen tijdmoeten sporten.”

JEUGDFONDS Mieke is intermediair bij het Jeugdfonds. Deze organisatie is bedoeld voor gezinnen die te weinig geld hebben om mee te kunnen doen aan sporten of andere activiteiten. Als er dus een gezin is die hiervoor in aanmerking komt, dan kunnen ze bij Mieke een aanvraag indienen zodat iedereen de kans krijgt om actief bezig te zijn in de gemeente. ,,Ik ben heel blij wanneer mensen bij ons terechtkomen en ik ze kan wijzen op het Jeugdfonds. Veel mensen weten hier niet vanaf om verschillende redenen, zoals dat ze de taal niet beheersen of dat ze de krant niet lezen. Doordat wij ze spreken en in de wijk langskomen, bereiken we daar heel veel mensen.” Naast het Jeugdfonds bestaat het declaratiefonds waar ook volwassenen gebruik van kunnen maken om te kunnen sporten.

Mieke is heel blij met de aanpak van de organisatie. ,,Als we alleen maar lessen zouden geven, dan bereik je 30 mensen. Door op verschillende vlakken te kijken naar wat we kunnen doen, bereiken we veel meer mensen.” Zo had de hockeyclub behoefte aan iets waardoor ouderen ook mee konden doen aan hockey. Als eerste in Nederland heeft Bunnik Beweegt daarom walking hockey opgezet. Dit is een vorm van hockey waarin je niet mag rennen, waardoor het ook voor ouderen mogelijk is om hieraan mee te doen. Zij hebben dit opgezet en daarna heeft de vereniging dit overgenomen zodat Bunnik Beweegt weer verder kan kijken naar waar ze nog meer nodig zijn.

DOORTRAPGEMEENTE Sinds kort is de gemeente Bunnik ook Doortrapgemeente geworden. Dit houdt in dat Bunnik kijkt naar de veiligheid tijdens het fietsen. Komend voorjaar wordt er een fietsdag georganiseerd om ervoor te zorgen dat inwoners bezig zijn met veiligheid op de fiets. Denk hierbij aan het goedafstellen van fietsen, ongelukken voorkomen met elektrische fietsen, valpreventie en fietscursussen. Van dit project is Mieke coördinator.

ENTHOUSIASMEREN Het is niet zo gek dat Mieke met veel enthousiasme haar werk voor Bunnik Beweegt doet, want zij heeft altijd al een passie voor sporten gehad. Ze is opgeleid tot bewegingsagoog en leefstijlcoach. Momenteel geeft ze sportlessen aan acht groepen in Bunnik. ,,Ik ben zelf altijd heel actief geweest en  ik vind het heel leuk om andere mensen daarmee aan te steken. Het is namelijk altijd mogelijk om op een bepaalde manier te sporten, ook al heb je last van je knieën of je heup, er zijn altijd wel mogelijkheden om op een ander niveau te sporten.” Dit wil Mieke daarom ook graag meegeven aan mensen zodat ze zien wat de mogelijkheden zijn en niet wat ze beperkt.

Het is ook een onderdeel van mij om mensen te motiveren.

Vroeger zeiden mensen al tegen Mieke dat ze heel fanatiek en actief was. Ze merkte op dat ze mensen begon aan te steken met haar enthousiasme over sport en gezondheid. ,,Het is ook gewoon een onderdeel van mij om mensen te motiveren. Ik merkte wat dit deed met mensen in mijn omgeving en dat ik echt verschil kon maken, daarom ben ik dit werk gaan doen.”

Manuela Smit

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie