Afbeelding
Agnes Corbeij

Al vier jaar in de korte broek

4 februari 2020 om 10:03 Mensen

BUNNIK Drie jaar geleden stonden Hidde en Ties, de toen 8-jarige tweeling, in deze krant omdat ze al een jaar lang geen lange broek aan hadden gehad. Inmiddels gaan de jongens bijna naar het middelbaar onderwijs en dragen ze al vier jaar lang alleen maar korte broeken. 

door Agnes Corbeij

Voor Hidde en Ties en hun directe omgeving is het geen nieuws meer. Ze zijn gewoon ‘de jongens in de korte broek’. Ties: ,,Het eerste jaar was het koud. Toen moesten we soms wel even doorzetten. Maar nu zijn we er aan gewend.” Hidde: ,,Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ik denk dat een lange broek heel vervelend zit inmiddels.'' Over het waarom moet even doorgevraagd worden. De jongens hadden een duidelijk doel. Ties: ,,We wilden de krant halen. Toen we dat behaald hadden, wilden we het journaal halen.”

Bunniks Nieuws gaf een seintje aan RTV Utrecht en zo werd ook die wens vandaag verwezenlijkt. Maar dat betekent niet dat de mannen een lange broek aanschaffen. Hidde: ,,Nu gaan we voor het landelijke journaal en daarna voor het wereldjournaal.” Maar ook dan stoppen ze er niet mee, als het aan de jongens ligt. Eigenlijk is er een heel andere reden om dit te doen. Ties: ,,Het is niet makkelijk, en daar houden we van.”

VETO Moeder Saskia heeft overigens wel een veto. Hidde: ,,Veiligheid gaat altijd voor.” Saskia: ,,Het eerste jaar werd ik regelmatig aangekeken alsof ik een ontaarde moeder was. Ik heb een grens gesteld. Als het gevaarlijk wordt om een korte broek te dragen, zoals bij een schooluitje in een bos met teken of bij de ijssculpturen in Zwolle bij min 10, dan kan ik ze overtuigen.” 

Eens per jaar, met Driekoningen, is er een traditie van een kleine groep mensen in Bunnik die walnoten met kaarsjes erin de Kromme Rijn op laat varen. Hidde: ,,Toen zaten we twee uur lang op onze knieën aan de waterkant. Toen moesten we een skibroek aan.”

BOEKENBEURTEN Ook op andere vlakken zijn de mannen gewend uitdagingen aan te gaan. Saskia was de aanstichter van een uitdaging op het gebied van boeken. ,,Ze lazen alleen maar Donald Duckjes en ik wilde dat ze meer gewone boeken zouden lezen. Dus toen ze op school een boekenbeurt konden gaan houden, heb ik gezegd dat als ze allebei zeven boekenbeurten hebben gehouden, we met zijn vieren uit eten gaan.”

Van die belofte heeft meester Luuk nu last. Ties: ,,Meester had gezegd dat als we als klas 29 boekenbeurten hadden gehouden, dat we een spelletjesmiddag zouden houden. We hebben 29 kinderen in de klas.” Hij zei echter niets over een gelijke verdeling. Dus heeft Ties inmiddels vijf boekenbeurten gehouden. Hidde: ,,Ik heb er drie gehouden. Nog vier te gaan.” De heren zijn ervan overtuigd dat ze allebei de zeven gaan halen. ,,Dan gaan we naar Rodaen of spareribs eten of sushi.” Moeder Saskia heeft haar doel behaald: ,,Ze zijn zeker meer gaan lezen. Dat had ik echt niet verwacht.” 

GROEPSDRUK In Bunnik kent iedereen de jongens en weet ook iedereen waarom ze nooit een lange broek dragen. Volgend jaar gaan ze waarschijnlijk in Zeist naar de middelbare school. Het Herman Jordan staat hoog op het wensenlijstje van beide jongens. Of ze dan vasthouden aan hun uitdaging, weten ze nog niet. Hidde: ,,Tijdens de open dagen kijken veel mensen ons vreemd aan. Dat zijn we niet meer gewend.” Ties: ,,Als de groepsdruk te hoog wordt, ga ik misschien wel een lange broek dragen.”

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie