Josefien in het Abel Tasman Nationaal Park op het Zuidereiland
Josefien in het Abel Tasman Nationaal Park op het Zuidereiland Michiel de Ridder

'De wereld rond' met Josefien de Ridder

Mensen

 

[WIJK BIJ DUURSTEDE] ,,Ik groeide op in een twee-onder-een-kapwoning aan de Singel in Wijk bij Duurstede. In het huis waar mijn ouders nog steeds het dak mee delen, woont onze buurvrouw Martha de Wit. In de ogen van kleine Josefien was Martha een soort koningin van Wijk bij Duurstede, want -zo dacht ik met mijn kinderbrein- ze werkt bij de VVV onder het statige stadshuis, weet alles van Wijk en kent iedereen. Zo'n 20-25 jaar later werk ik bij de i-SITE Visitor Centre in Whangarei, een stad op het Noordereiland in Nieuw Zeeland. Net als de VVV in Nederland zijn er door het hele land i-SITES te vinden. We geven informatie over wat er te doen, te zien en te beleven is in de omgeving en helpen met het boeken van accommodatie en activiteiten. Inmiddels weet ik dat er weinig koninklijks aan deze informatie voorziening is, maar het is een hele leuke baan. Elke week ontmoet ik honderden mensen van over de hele wereld die meestal in opperbeste stemming zijn. Ze zijn tenslotte op reis."

,,De verbazing op de gezichten van reizigers met het onmiskenbare Nederlandse accent is altijd groot wanneer ik overschakel naar het Nederlands. Wat doet een Nederlandse hier in "the middle of nowhere" in Nieuw Zeeland? Ik leg uit dat mijn halfbroer hier 16 jaar geleden met zijn vrouw en kinderen naar toe is verhuisd. Eind 2017 was mijn plan om de banden met de familie aan te halen, een paar maanden rondreizen en (vrijwilligers)werk te doen nadat ik mijn baan in Oeganda had opgezegd. Die paar maanden werden snel '2 jaar en geen plannen om te vertrekken' toen ik een zeer charmante vriend van mijn broer ontmoette. De meeste bezoekers smullen van een liefdesverhaal en reageren met: "Ja, zo gaat dat hè?" Ik ben bang dat mijn arme moeder het inderdaad zag aankomen. Zelf vind ik het ook niet altijd makkelijk om ver weg van familie en goede vrienden te zijn."

[MAORI] ,,Gelukkig is er veel afleiding in dit prachtige land. Voor mijn werk, maar ook voor de lol, ben ik veel op ontdekkingstocht. Dolfijnen spotten in de Bay of Islands, duiken bij de Poor Knights Islands en het beklimmen van Mount Manaia, ik kan het allemaal doen in The Winterless North. De lokale cultuur en samenleving is ook erg interessant. De Maori, de inheemse Polynesische bevolking, hebben indrukwekkende traditionele gebruiken, mythes en legendes. Bijna iedereen kent de Haka, een traditionele dans die opgevoerd wordt om tegenstanders angst in te boezemen. Deze is tegenwoordig vooral te zien wanneer de All Blacks, het Nieuw Zeelandse rugby team een interland speelt. Daarnaast is het Te Reo Maori naast het Engels een officiële nationale taal. "Arohatia!", of in het Engels "Love it Here!" is de slogan van Whangarei district, en ik kan niet anders dat dit beamen. Ik deel deze liefde graag, dus mocht je in de buurt zijn, loop zeker binnen bij de i-SITE voor tips!"

[OPROEP] Indien lezers iemand kennen die Wijk verruild heeft voor het buitenland en die zijn of haar verhaal met WijksNieuws wil delen kunnen ze contact opnemen via e-mail met Wes Janssen: wes.janssen@hotmail.com

advertentie