Burgemeester van Bennekom op bezoek bij het diamanten paar Willemien en Han Harts-Tom.
Burgemeester van Bennekom op bezoek bij het diamanten paar Willemien en Han Harts-Tom. Margriet Hunse

Klasgenoten 60 jaar getrouwd

6 oktober 2019 om 19:57 Mensen

ODIJK Een foto, gemaakt tijdens het 60-jarige trouwfeest van Willemien en Han Harts-Tom toont een grote vrolijke familie. Behalve vier kinderen, vier schoonkinderen en negen kleinkinderen heeft het diamanten bruidspaar zelfs vijf achterkleinkinderen.

Door Margriet Hunse

MULO Willemien Tom en Han Harts leerden elkaar in de jaren '50 kennen op de mulo in Alphen aan de Rijn. Ze vonden elkaar leuk, maar hun ouders vonden hen nog een tikje te jong om al verkering te hebben. De jaren na de middelbare school bleven ze vrienden. Maar zodra Han ontslagen werd uit militaire dienst, stond hij weer bij Willemien voor de deur. Na een paar jaar verkering trouwde het stel op 24 september 1959. Na vier jaar verhuisden ze naar Vianen, waar ze tien jaar met plezier woonden. Toen er een afrit van de snelweg wel érg dicht bij hun huis werd gepland vonden ze het tijd om te verkassen, en via de makelaar kwamen ze in de Maria van Boechoutlaan in Odijk terecht.

KOFFERBAK Willemien had voor haar huwelijk gewerkt als medisch analiste in het ziekenhuis in Leiden. Na haar huwelijk stortte ze zich vol energie op het vrijwilligerswerk. ,,Ik heb van alles gedaan, voor kerk, staat en maatschappij." Ze gaf voorlichting over het Europees Parlement, een nieuw fenomeen in de jaren '70, en reed overal naartoe met een diaprojector in de kofferbak van haar auto. Ook zat ze jarenlang in het bestuur van onder andere het Rode Kruis, de NCVB en het Vormingsinstituut voor werkende jongeren. Nu is ze nog steeds actief betrokken bij het Witte Kerkje.

WITTE KERKJE Han werkte bij verschillende werkgevers als administrateur. Tijdens zijn tijd bij meubelmaker Pastoe in Utrecht was hij degene die de automatisering in de administratie introduceerde. ,,Daar zaten eerst vier man op de administratie. Dat werk kon met een computer door één persoon worden uitgevoerd." Hij raakte al snel geïntrigeerd door de geschiedenis van het Witte Kerkje en de families die er in het verleden aan verbonden waren. In zijn vrije tijd besteedde hij vele uren aan het speuren naar details, en op tafel ligt het eindresultaat: vijf werken over het Witte kerkje en zijn geschiedenis. De delen worden dankbaar gebruikt door de werkgroep die op het moment weer bezig is met de geschiedenis van het Witte kerkje, in het kader van het 200-jarige jubileum in 2020.

SOCIAAL In de afgelopen zestig jaar veranderde de wereld ingrijpend, vindt Willemien. ,,Met je voornaam in de krant komen was toen ondenkbaar!" Het echtpaar is na zoveel jaar nog steeds blij om Odijk te wonen. Han: ,,We wonen in zo'n sociaal dorp." Dit voorjaar brak Willemien haar heup en Han moest een paar maanden in een verpleeghuis doorbrengen. ,,Zodra ik het weer alleen aandurfde heb ik hem opgehaald," zegt Willemien. ,,We kregen toen zoveel belangstelling en kaarten, dat was heel bijzonder."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie