Afbeelding
Politie Amersfoort

Tekort aan agenten in provincie Utrecht loopt op naar ruim 250: ‘Minder aandacht voor kleine vergrijpen’

16 januari 2022 om 15:45 Maatschappelijk

UTRECHT De politie komt in de provincie Utrecht 258 agenten tekort. Zo’n 5 procent van de openstaande vacatures wordt niet ingevuld. Dat blijkt uit cijfers die de Nationale Politie op verzoek van de NOS en de regionale omroepen, waaronder RTV Utrecht, heeft vrijgegeven.

In Utrecht stad is het tekort het grootst. Daar staat ongeveer 10 procent van de vacatures open. De korpsleiding verwacht in 2025 weer op sterkte te zijn, maar tot die tijd zullen burgers last hebben van het tekort. ,,Vanuit je rechtvaardigheidsgevoel hoort elk vergrijp opvolging te krijgen. Maar helaas is dat echt niet mogelijk.”

WIJKAGENTEN Om de noodhulp van de politie voldoende te bemannen, worden wijkagenten regelmatig uit hun wijk gehaald. Dit betekent dat ze minder in gesprek zijn met de burger en sociale partners omdat ze op 112-meldingen reageren. Volgens de politiewet hoort er per vijfduizend inwoners één wijkagent te zijn. Maar dat aantal wordt vaak niet gehaald, vertelt wijkagent Robin de Rooij.  

Wijkagent Robin de Rooij merkt elke dag dat er te weinig agenten zijn in de provincie Utrecht“Ik ben zelf wijkagent in een gebied met elfduizend inwoners. En eerder dit jaar ging er een collega weg en toen had ik een tijdje zestienduizend inwoners onder me. Ik solliciteerde vijf jaar geleden op 80 procent in de wijk zijn en 20 procent achter het bureau zitten om alles op papier zetten. Maar dat is de andere kant op doorgeslagen”, vertelt de Rooij. En dat betekent dat er maar weinig aan preventie gedaan wordt door Robin. ,,Stel dat er een conflict is tussen buren. Dan wil ik daar eigenlijk graag een keer heen om te praten met die mensen. Maar nu kan ik er pas langs wanneer het al uit de hand is gelopen. Ook krijg ik veel informatie over de wijk wanneer ik er rondloop of fiets. Dat mis je nu.”

Minder aandacht voor kleine vergrijpen

Het is voor politiechef Liesbeth Maas pijnlijk om toe te moeten geven. De komende jaren heeft de politie minder ruimte om kleine vergrijpen aan te pakken, vertelt het sectorhoofd van de stad Utrecht. ,,Iemand die een aantal dure fietsen steelt, proberen we wel te pakken. Maar voor een eenvoudige fietsendiefstal hebben we eigenlijk geen tijd.”  

Sectorhoofd Liesbeth Maas baalt van tekort aan agenten: ,,Elk vergrijp hoort opvolging te krijgen, maar helaas is dat echt niet mogelijk.” Voor de stad Utrecht beschikt Maas op papier over zeshonderd agenten. Maar in de praktijk is ongeveer 10 procent van die werkplekken niet ingevuld. En daar komt ook nog eens bij dat die zeshonderd agenten gebaseerd zijn op de situatie van Nederland in 2011. Het tekort is dus eigenlijk nog veel groter. ,,Nederland is in de afgelopen elf jaar erg veranderd. De politie richt zich nu veel meer op ondermijnende georganiseerde criminaliteit. Ook zetten we veel meer in op digitale criminaliteit en op de problematiek rondom corona. Daar is in 2011 geen rekening mee gehouden. Daarnaast zijn er zestigduizend inwoners bijgekomen in de stad Utrecht.”

De korpsleiding van de politie laat in een reactie weten dat ze verwacht dat de politie in 2025 weer op volle sterkte is. Om dit te laten slagen is de basisopleiding voor sommige functies teruggebracht van drie naar twee jaar. Maar wijkagent Robin merkt dat ook de vervolgopleidingen onder druk staan.

,,Als wijkagent krijg je de wijkagentopleiding in je eerste jaren van je wijkagentschap. Je leert en werkt tegelijk. Maar een collega wijkagent heeft zijn opleiding stop moeten zetten omdat de druk vanuit de wijk te hoog werd. Hij moet teveel bewoners bedienen waardoor het hem niet meer lukt om de opleiding daarnaast nog te doen. Voor nu werkt hij dus als wijkagent zonder dat hij de opleiding heeft afgerond.”

Sectorhoofd Liesbeth Maas hoopt dat de korpsleiding gelijk heeft dat de problemen in 2025 zijn opgelost. Want ze baalt ervan dat de Utrechtse politie op dit moment niet de capaciteit heeft om de politiezorg te leveren zoals ze graag wil. ,,Het zou een schande zijn als ik dat niet jammer vond. Want vanuit je rechtvaardigheidsgevoel hoort elk vergrijp opvolging te krijgen. Maar helaas is dat echt niet mogelijk.” 

(Bron: RTV Utrecht)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie