Experts blijven ondanks verbod wijzen op gevaren van vuurwerk

28 dec, 09:07 Maatschappelijk
ANP
Afbeelding

BUNNIK Vuurwerk afsteken is ook dit jaar verbonden en daarom valt het te verwachten dat wederom veel minder mensen dan gebruikelijk gewond raken door vuurwerk. Daarmee is het probleem niet weg, waarschuwt VeiligheidNL, want nog steeds melden mensen zich met vuurwerkletsel. Het kenniscentrum letselpreventie blijft daarom wijzen op de voorzorgsmaatregelen die mensen moeten treffen.

Lennart Oorburg heeft als kind ooit letsel opgelopen door vuurwerk. Hij was een omstander toen zijn buurman een grondbloem afstak die weg schoot en in Lennarts jaszak belandde, zo vertelt hij. ,,Vijftien procent van mijn lichaam zat onder de brandwonden”, aldus de inmiddels 27-jarige, die acht jaar oud was toen het gebeurde.

Na het ongeluk heeft Lennart ook nooit meer vuurwerk afgestoken of is hij erbij in de buurt geweest. Hij benadrukt dan ook dat mensen die het toch nog wel doen, voorzichtig moeten doen. ,,Het is een beetje een anticlimax, maar het is wat het is.” Volgens hem gaat het vaak bij omstanders mis in plaats van bij degene die het aansteekt. ,,Het is des te belangrijker dat ouders op hun kinderen letten als ze naar buiten gaan.”