Naturaliseren: Nederlander worden is niet zo makkelijk

14 dec, 09:30 Maatschappelijk
ANP
Afbeelding

BUNNIK Nieuwe Nederlanders krijgen op Nationale Naturalisatiedag een feestelijk onthaal om het bewijs van het Nederlanderschap te vieren. Hoewel gemeenten deze dag dit jaar verschillend invullen vanwege corona, is de vreugde er niet minder om. ,,Ik ben hier mijn hele leven al mee bezig.”

Door corona moest Tan haar naturaliteitsceremonie thuis afdoen. ,,Ik kreeg de papieren daarvan thuis via de post opgestuurd.” Alsnog is Dina erg blij. ,,Ik ben hier mijn hele leven al mee bezig. Eindelijk kan ik mijn dromen achterna. Zo zou ik in de zomer, als het kan, graag mijn grootouders in China opzoeken. Ik heb hen nog nooit kunnen ontmoeten. Ook kijk ik uit naar het kunnen kopen van een huisje over een paar jaar, kunnen trouwen met mijn man en voor het eerst kunnen stemmen.”

TOENAME NATURALISATIES Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vorig jaar zo’n 49.000 mensen genaturaliseerd zijn tot Nederlander. Dit is bijna verdubbeld ten opzichte van 2019. Het aantal naturalisaties is daarm..