VIDEO - LEADER project; verbonden buurt

17 dec, 09:09 Maatschappelijk
Ben Blom
Deelnemers aan de vrijwilligers training Verbonden Buurt
Deelnemers aan de vrijwilligers training Verbonden Buurt

WIJK BIJ DUURSTEDE Hanny gaat op bezoek bij mevrouw Buunen om te rummycuppen. Hanny is vrijwiliiger in het Wijkse project Verbonden Buurt van de stichting Binding. Eenzaamheid komt veelvuldig voor in Nederland, zo ook in Wijk bij Duurstede. Uit een enquête blijkt dat in Wijk 10 procent van de mensen eenzaam is. In Wijk zoekt men naar concrete oplossingen. Met behulp van een Europese Leader subsidie.

Er zijn weliswaar vele goede activiteiten om mensen uit hun eenzaamheid te halen, maar niet iedereen kan of gaat daar makkelijk naartoe. Sommigen hebben iemand nodig om hen te brengen. Weer anderen zullen de activiteiten niet interessant vinden. Het komt dus aan op een individuele benadering, waarbij met de eenzame persoon de persoonlijke behoeften worden besproken en ingevuld. Maatwerk als leidraad voor de aanpak tegen eenzaamheid.

Vanuit het netwerk van vrijwilligers, ondersteund door Stichting Binding en opgepakt door de gemeente, ontstond het idee om in elke buurt een burenteam op te richten met vrijwillige buurtbewoners. De vrijwilligers krijgen een opleiding om eenzaamheid te signaleren, bespreekbaar te maken en aan te pakken. Deze ..