Afbeelding
Stichting lezen en schrijven

Begrijpelijke taal voor Utrechtse ambtenaren

17 september 2021 om 16:00 Maatschappelijk

UTRECHT Stichting Lezen en Schrijven en Stichting ABC vervolgen op donderdag 23 september hun online tour door Nederland. Zij komen dan virtueel aan in de provincie Utrecht. Die middag organiseren zij een inspiratiesessie voor ambtenaren die zich bezighouden met laaggeletterdheid en communicatie. Het doel is om de communicatie van de overheid begrijpelijker en toegankelijker te maken. In alle twaalf provincies verzorgen zij dergelijke sessies.

CIJFERS OP EEN RIJTJE In Nederland is zo’n 12% van de beroepsbevolking laaggeletterd. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. En daardoor ook vaak moeite met een computer of smartphone. In de provincie Utrecht is dat 6,3% van de beroepsbevolking.

EENVOUDIGE COMMUNICATIE Geke van Velzen, directeur-bestuurder Stichting Lezen en Schrijven: ,,De teksten van de overheid zijn nog steeds te moeilijk. Daar kan en moet nog een hoop verbeterd worden. Wij willen dat iedereen mee kan doen in onze samenleving. Daar is heldere overheidscommunicatie voor nodig. Met deze sessies willen wij onze kennis en kunde delen op het gebied van eenvoudig communiceren. In een interactieve workshop laten we onder meer de deelnemers kennismaken met eenvoudig schrijven.”

TAALAMBASSADEURS In elke provincie laat Stichting ABC zien hoe belangrijk het is ervaringsdeskundigen bij begrijpelijke communicatie te betrekken en hoe je dat doet. Bij de sessie in Utrecht is Taalambassadeur Irma van Leerdam (54) uit Amersfoort aanwezig. Zij benadrukt dat kort en krachtige taal absoluut niet hetzelfde is als kinderachtige taal.  

HERKEN DE SIGNALEN Irma van Leerdam: ,,Herken de signalen als ambtenaar. Is iemand zijn bril vergeten? Neemt hij/zij liever de formulieren mee naar huis? Komt iemand de afspraken steeds niet na? Let goed op reacties van mensen, zodat je laaggeletterdheid kunt herkennen. Verder is het belangrijk dat websites toegankelijk zijn, inclusief video’s met gesproken woord. Zorg ervoor dat overheden telefonisch goed bereikbaar zijn. Sta mensen bij de balie te woord in plaats van ze door te verwijzen naar een website.”

DIRECT DUIDELIJK BRIGADE Het gezamenlijke project van Stichting Lezen en Schrijven en Stichting ABC wordt mede mogelijk gemaakt door de Direct Duidelijk Brigade van (demissionair) staatssecretaris Knops. De sessies zijn bedoeld voor zowel lokale als provinciale ambtenaren. Vanwege corona vinden deze digitaal plaats. De volgende bijeenkomst is op donderdag 14 oktober voor ambtenaren in Overijssel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie