Het monument op het Fort bij Rijnauwen, tijdens de herdenking op 4 mei
Het monument op het Fort bij Rijnauwen, tijdens de herdenking op 4 mei Edward Mac Gillavry

Waardige herdenking met grote betrokkenheid van jongeren

11 mei 2021 om 18:00 Maatschappelijk

BUNNIK Helaas kon, voor het tweede jaar achtereen, geen publiek aanwezig zijn bij de 4 mei herdenking op het Fort bij Rijnauwen. ,,Desondanks is er sprake geweest van een volwaardige herdenking, waarin de jeugd een groot aandeel had”, vertelt Janneke Schermers van de Stichting Herdenkingsmonument Fort bij Rijnauwen. De kinderburgemeester, Lise Wieman, las een zelf uitgekozen gedicht voor (vooraf opgenomen in de Oude Dorpskerk) en legde bloemen bij een herdenkingsteen. Tijdens de herdenking werden, naast de kransenlegging door de burgemeester, ook bij de andere herdenkingsstenen bloemen gelegd door leerlingen van de Anne Frankschool.

Normaliter vindt de gehele 4 mei herdenking op het Fort bij Rijnauwen plaats in aanwezigheid van veel toeschouwers. Door de Corona was dat dit jaar, voor de tweede keer, niet mogelijk. Met het oog op de verstaanbaarheid zijn ook dit keer, evenals vorig jaar, alle gesproken teksten van tevoren opgenomen in de Oude Dorpskerk. Dat betrof het welkom door Janneke Schermers, voorzitter van de Stichting Herdenkingsmonument Fort bij Rijnauwen, een speech van burgemeester Van Bennekom die sprak over het samen herdenken, een zelfgekozen gedicht over vrijheid door de kinderburgemeester Lise Wieman en het noemen van de namen van de gefusilleerden door bestuurslid Hans Nap.

KRANSEN Op 4 mei vond de herdenking op het fort plaats zonder publiek. De klokken werden geluid, het taptoesignaal klonk, waarna de aanwezigen 2 minuten stilte in acht namen. Er waren kransen van de Provincie Utrecht, van het Koninkrijk België en van de Stichting. De burgemeester met zijn vrouw legde een krans namens de gemeente Bunnik. De kinderburgemeester en leerlingen van de Anne Frankschool legden bloemen bij elke herdenkingssteen en Janneke Schermers legde namens de Stichting bloemen bij de herdenkingssteen voor de onbekende verzetsstrijder. De bloemen van Vluchtelingenwerk Bunnik zijn neergelegd bij de kransen, op een neutrale plaats. De video van de herdenking is te bekijken via de site van de Stichting: monument-rijnauwen.nl => Video Herdenking 2021.

BETROKKENHEID De Stichting probeert steeds meer jongeren te betrekken bij de herdenking en is dus blij met de betrokkenheid van de kinderburgemeester (zowel het uitzoeken en voorlezen van het gedicht als het leggen van de bloemen) en de leerlingen van de Anne Frankschool. ,,Ondanks het feit dat het, door de inspanning van alle betrokkenen is gelukt om ook onder de huidige omstandigheden een waardige herdenking te organiseren, is de hoop dat volgend jaar de herdenking weer op het Fort kan plaatsvinden met publiek.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie