Deze brief van Nextdoor viel afgelopen tijd bij veel inwoners van Houten op de deurmat
Deze brief van Nextdoor viel afgelopen tijd bij veel inwoners van Houten op de deurmat Veilig Houten

Brief Nextdoor zorgt voor ophef

3 augustus 2019 om 11:30 Maatschappelijk

HOUTEN / BUNNIK Onder andere in Houten en in Odijk hebben inwoners een brief ontvangen namens een wijkgenoot over de social community app Nextdoor. In de brief staat een uitnodigingscode om je aan te melden bij Nextdoor. Bij navraag blijkt echter dat de wijkgenoten uit wiens naam de brieven zijn verzonden niet op de hoogte zijn van het gebruik van hun naam. In een oproep op de Facebookpagina van Veilig Houten worden de mensen diens naam ten onrechte is gebruikt, opgeroepen om aangifte te doen van identiteitsfraude tegen Nextdoor.   

Claudia Verbree

TOESTEMMING Fred Schenk uit Odijk is een actieve gebruiker van de buurtapp Nextdoor. Ook zijn naam werd gebruikt in een brief richting zijn buurtgenoten. ,,Op de website van Nextdoor wordt herhaaldelijk gevraagd om toestemming hiervoor te geven. Dat heb ik ook bewust gedaan. De inhoud van de brief had echter beter gekund." Buren van Fred kwamen bij hem aan de deur om te vragen of hij de brief wel had geschreven. Fred geeft aan dat je op de website van Nextdoor goed moet opletten, want op verschillende manieren wordt aangedrongen op het geven van toestemming. Andere betrokkenen waarvan de naam is gebruikt door Nextdoor geven aan nadrukkelijk geen toestemming te hebben gegeven.

PRIVACY WETGEVING De manier van werken van Nextdoor zou in strijd zijn met de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) die sinds mei 2018 actief is. In de brief wordt de naam en soms de achternaam en straatnaam genoemd van de betreffende bewoner, waardoor deze persoon eenvoudig te achterhalen valt.

VEILIG HOUTEN Jeroen Balk is oprichter van Veilig Houten en heeft al veel reacties ontvangen op zijn oproep op Facebook. ,,Niet alleen in Houten blijkt dit aan de hand. Ik heb zelfs reacties ontvangen vanuit Limburg." Jeroen roept op om niet in te gaan op de brief. En op het moment dat je naam ten onrechte is gebruikt om daadwerkelijk aangifte te doen van identiteitsfraude. 

ONDERZOEK De Consumentenbond heeft al eerder onderzoek gedaan naar Nextdoor en de werkwijze. Nextdoor is overgewaaid vanuit Amerika waar de buurt app in meer dan 90.000 buurten een succes is. Via de app kun je allerlei informatie uitwisselen met je buren. Bijvoorbeeld als er een kat is weggelopen, maar ook informatie over wegwerkzaamheden vanuit de gemeente. Je kunt zelfs evenementen zoals de jaarlijkse buurtbarbecue met elkaar organiseren. Zij stellen dat de app prima werkt, maar dat het raadzaam is de privacy voorwaarden goed door te nemen en op te letten wat je aanklikt bij aanmelding. Zo staat onderstaande alinea in de voorwaarden:

'We kunnen je naam en profielfoto gebruiken om aan jouw buren te laten zien dat je een bedrijf of merk dat ons heeft betaald om zijn advertenties, aanbiedingen of andere gesponsorde content te laten zien op Nextdoor hebt geliked, hebt aanbevolen of erop hebt gereageerd. We kunnen van tijd tot tijd deze likes, reacties of aanbevelingen en andere interacties ook posten en reposten, samen met jouw naam en profielfoto, in andere onderdelen van de diensten.'

Bij aanmelding vindt op basis van locatiegegevens een indeling plaats in de juiste buurtgroep. Wie de app gebruikt, geeft het bedrijf automatisch toestemming om zijn of haar persoonlijke informatie te gebruiken voor promotionele doeleinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie