De familie Holling verwelkomt Laura op Schiphol
De familie Holling verwelkomt Laura op Schiphol AFS Nederland

Haal de wereld in huis - Word gastgezin voor een buitenlandse scholier

lokaal Deel je nieuws

In september is het weer zo ver: jongeren vanuit de hele wereld komen naar Nederland met AFS, een non-profit organisatie die interculturele uitwisselingen voor jongeren verzorgt. Ze gaan hier een jaar een avontuur tegemoet: ze gaan naar een Nederlandse middelbare school, leren Nederlands, maken vrienden, ontdekken onze cultuur – van Koningsdag tot Sinterklaas – en ontwikkelen zichzelf. Aangezien de scholieren tussen de vijftien en achttien jaar zijn, zou dit alles niet mogelijk zijn zonder de steun en liefde van een nieuwe familie. Daarom worden elk jaar Nederlandse gastouders gezocht die graag een wereldse ervaring aan willen gaan, zo ook in de omgeving van Bunnik.

 

Voor één avontuurlijke jongere is hier in de regio al een gastgezin gevonden: de Turkse Ada komt dit jaar bij de familie Holling in Odijk wonen. Lonneke, één van de dochters van de familie, is zelf een aantal jaar geleden met AFS naar de Verenigde Staten geweest. Bij haar Amerikaanse gastgezin heeft zij zo’n mooi jaar gehad dat haar ouders na haar thuiskomst besloten om zelf ook gastgezin te worden. Zo kwam in 2012 de Colombiaanse Laura bij hen terecht. Natuurlijk was het even wennen en waren er cultuurverschillen, maar uiteindelijk werd Laura echt onderdeel van het gezin. Nog altijd hebben ze contact. Afgelopen mei is de familie Holling zelfs op bezoek geweest bij Laura in Colombia, waar ze kennis maakten met Laura’s familie en gezien hebben hoe ze daar leeft. Dit jaar kregen ze weer zin om gastgezin te worden en krijgt Ada een plekje in het gezin. Een mooie manier om een jongere kennis te laten maken met Nederland en onze cultuur, vinden ze, maar ook om zelf meer te leren over een ander land, in dit geval Turkije.

 

Gastgezin worden? 

Lijkt het u ook iets om gastgezin te worden voor een AFS-scholier? Op dit moment is AFS nog hard op zoek naar gezinnen voor jongeren uit een tiental verschillende landen, bijvoorbeeld Italië, Hong Kong en de Verenigde Staten. Gastgezin worden kan voor 3, 6 of 10 maanden en gezinnen zijn welkom in alle soorten en maten: alleenstaand of samen, gay of straight, met of zonder kinderen, op een boerderij of in de stad, jong of ouder. In principe kan elk gezin dat bereid is zijn hart open te stellen het perfecte gastgezin zijn! Bel (085-0471525) of mail (info@afs.nl) voor een vrijblijvend praatje of kijk op de website (www.afs.nl/gastgezin) voor meer informatie.

advertentie