De Veldkeuken en Stayokay Bunnik gaan hun koffie in herbruikbare bekers schenken
De Veldkeuken en Stayokay Bunnik gaan hun koffie in herbruikbare bekers schenken Liset Nauta

Samen werken aan minder afval op Amelisweerd

17 maart 2023 om 11:44 Lokaal Deel je nieuws

De Veldkeuken en Stayokay Bunnik slaan de handen ineen. Nu het voorjaar wordt genieten veel mensen van een wandeling en een heerlijke koffie to go. Maar door al die wegwerpbekers raken de vuilnisbakken verstopt. Tijdens corona werd goed zichtbaar hoeveel kartonnen bekers er in de vuilnisbakken belandde, of erger, ernaast! Dat moet toch anders kunnen?

De ondernemers op het landgoed komen regelmatig bij elkaar om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. De Veldkeuken en Stayokay houden zich bezig met duurzaam ondernemen en zo ontstond het idee voor een samenwerking met herbruikbare koffiebekers. Dankzij een nieuwe wetgeving zijn hierin veel nieuwe initiatieven ontwikkeld.

Wetgeving

Er komt vanaf 1 juli 2023 een verbod op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers voor eenmalig gebruik. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel ze voor iedere plastic wegwerpbeker vragen. 100% Papieren wegwerpverpakkingen blijven wel toegestaan. De Veldkeuken en  Stayokay Utrecht-Bunnik gaan liever een stapje verder. Ze stoppen helemaal met de wegwerpbekers. Zij zijn van mening dat je beter op deze manier de afvalstroom kunt terugdringen.

Meer koffie, minder afval!

Wie gaat wandelen op de landgoederen en een beker koffie of thee wil meenemen betaalt vanaf komende week een euro statiegeld voor een herbruikbare beker. Deze beker kun je zowel bij Stayokay Bunnik als bij de Veldkeuken inleveren. Je krijgt dan een schone beker of een euro retour. Je kunt natuurlijk ook je eigen schone herbruikbare beker meenemen. Op deze manier kunnen veel mensen blijven genieten van een kleine versnapering op hun favoriete plekje op het landgoed. Vanaf 21 maart gaat het project van start, een mooi begin van de Lente!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie