Huub van der Maat: ,,We moeten met andere ogen naar ons voedsel kijken.”
Huub van der Maat: ,,We moeten met andere ogen naar ons voedsel kijken.” Marc van Woudenberg

Nieuws uit de Fruitstreek

4 juli 2018 om 07:30 lokaal

REGIO Local2Local bouwt sinds enkele jaren aan een lokale, duurzame voedselketen. De grondleggers, Mark Frederiks en Huub van der Maat, vertellen meer over hun motivaties en toekomstbeeld.

Marc van Woudenberg

Aan de rand van Houten, in een weelderig groene vesting, ligt Fort bij 't Hemeltje, het hoofdkwartier van Local2Local. Local2Local is een samenwerkingsverband van een vijftigtal producenten uit de Krommerijnstreek en de Betuwe, Stichting Terecht Anders en Amped. Samen bouwen zij al enkele jaren aan een lokale, duurzame voedselketen. Huub van der Maat (67) bedrijft samen met zijn vrouw Jeanette en dochter Djûke het fruitteeltbedrijf 'Nieuw Slagmaat' aan de Marsdijk in Bunnik, op steenworp afstand van Fort bij Vechten en Fort bij 't Hemeltje. Huub al jaren actief in diverse besturen en mede-oprichter van Stichting Terecht Anders en boerencoöperatie Local2Local.

Mark Frederiks (48) is duurzaam ondernemer en mede-oprichter van Amped en Local2Local, en hij is verantwoordelijk voor de operationele, verkoop- en marketingactiviteiten van Local2Local.

Wat motiveert jullie werk?

Mark Frederiks: ,,We staan als maatschappij voor een ecologische uitdaging, ons dagelijks leven moet echt duurzamer en gezonder worden. Er is geen 'economie' zonder een 'ecologie'. Geen 'ecologie' zonder een gezonde, natuurlijke bodem. Moderne, grootschalige landbouw heeft ons veel gebracht, maar we zien de keerzijden, zoals uitgeputte bodems, monocultuur en zo vervlakking van smaak en kwaliteit. De toekomst voor mijn kinderen en de volgende generaties vormen daarbij een grote motivatie."

Huub van der Maat: ,,In deze geglobaliseerde wereld zijn macht en geld dominante factoren. Ook voor voedsel geldt: het gaat daar naartoe waar het geld is. We moeten met andere ogen naar onze voedselketen kijken, het is absoluut noodzakelijk om onze voedselvoorziening te verduurzamen. Voedsel raakt zoveel andere aspecten in ons bestaan, het is de sleutel naar een duurzame toekomst. Dat schreeuwt om een nieuwe strategie en een grotere binding met voedsel."

'Duurzaamheid' en 'lokaal' raken ingeburgerd, het gaat toch de goede kant op?

Mark Frederiks haakt direct in: ,,Ja en nee, het gaat niet vanzelf. Zie het als een druppel op een hete plaat. Producenten van streekproducten doen er alles aan om te overleven. Onderling is er hevige concurrentie, een andere boerencoöperatie kan zo jouw klanten afpakken. Daarnaast wil je niet grotendeels afhankelijk zijn van afzet in supermarkten. Het is niet moeilijk om daar binnen te komen, maar wel om te blijven."

Wat zijn de uitdagingen precies?

Huub: ,,We willen ons gezond en goed voelen. Kunnen vertrouwen op de herkomst van ons voedsel, sterker: het is zowel bewustwording als tegelijkertijd er niet over na hoeven te denken. Heerlijk eten voor een eerlijke prijs, bereikbaar voor iedereen. Het moet sociaal inclusief zijn. Je hoeft niet 'groen' te zijn."
Mark Frederiks: ,,De kennis en ervaring die wij opdoen moeten ook overdraagbaar zijn, geborgd worden door de volgende generatie. Scholen en studenten vormen voor ons de sleutel. Local2Local wil ondernemerschap stimuleren en dé lanceerplek worden voor jonge mensen die van de verandering van ons voedselsysteem hun werk willen maken. Het is fantastisch om te zien hoe zij 'aan staan' en hun bijdrage leveren aan wat we nastreven. Dit heeft een cumulatief effect."

Hoe komen we dan tot die transitie?

Huub van der Maat: ,,De enige optie is de bundeling van krachten. Alleen dan kun je weerwoord bieden aan de machtige partijen. Maar we zien het ook breder, dieper. Je moet de stedelijke groei letterlijk binden aan het land.

Werken aan een toekomst waarin een 'gezonde stad' zichzelf van voedsel kan voorzien. De slimme, korte voedselketen is economisch van grote waarde. Elke euro die besteed wordt in een lokaal voedselsysteem blijft voor meer dan 80 procent rondgaan in de regio.

Mark Frederiks: ,,Met Local2Local hebben wij de afgelopen jaren de eerste belangrijke verbindingen gelegd in Utrecht, met onze activiteiten op Utrecht Science Park en de samenwerking met onderwijs- en zorginstellingen en de overheid. De provincie Utrecht en Gelderland zijn ons werkgebied, meer regio's en provincies haken aan. We delen dezelfde uitdagingen, samen komen we sneller bij het antwoord."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie