Het plan vanaf de Jumbo gezien, aan de Kosterijland
Het plan vanaf de Jumbo gezien, aan de Kosterijland ZEEP architects and urban designers.

Bij appartementen Kosterijland vraagt parkeeroverlast om aandacht

18 juni 2018 om 07:30 lokaal

ODIJK BUNNIK Het nieuwbouwplan met 37 appartementen en 3 woningen, lijkt in goede aarde te zijn gevallen - zo was althans de sfeer tijdens de Informatieavond. De overburen van de Schoudermantel vinden het er leuk uitzien - zeker beter dan nu. Die opmerking werd vaker gemaakt. Voor de huidige 11 bewoners van Villa Burbank is het natuurlijk een ander verhaal - hun woning wordt gesloopt.

Kuun Jenniskens

CATALPA Stephan Sarphatie van ZEEP architects and urban designers, hield een uitgebreide presentatie over de uitgangspunten van het plan. De bouwwerken zijn rondom de monumentale boom, een 17 meter hoge Catalpa (trompetboom), ontworpen. Ook de twee bomen aan de Schoudermantel worden gespaard. Aan de Schoudermantel blijft het historische lint in tact, daar komen drie woningen met parkeren voor de deur. Op de hoek met de Kosterijland komt een appartementengebouw met een lift met aangepaste woningen zonder drempels. Aan de Kosterijland komt een appartementengebouw van twee bouwlagen met daaronder halfondergronds parkeren. Hier zijn wat kleinere en goedkopere tweekamer appartementen bedacht. Aan de Vrumonaweg komt een appartementengebouw van drie hoog, met wat grotere woningen. Dit gebouw wordt 12,5 meter hoog.

HUUR Het worden huurwoningen, waarvan 30 procent sociaal - mogelijk vallen de aangepaste woningen ook binnen de sociale sector. Gezien de grote van de woningen is de verwachting dat 1 of 2 persoonhuishoudens zonder kinderen deze appartementen gaan huren

PARKEREN Vanuit de buurt werden zorgen geuit over parkeren - omdat zij veel overlast ervaren van medewerkers en bezoekers van bedrijven die overal in de buurt parkeren. De gemeente gaat hier zeker aandacht aan besteden, zo verzekerde Irene Houtsma namens de gemeente tijdens de Informatieavond. Voor dit bouwplan ligt de parkeeernorm op 1,3 - dit komt neer op 48 parkeerplaatsen. Beheerder Arie Baars schat in dat er parkeerplaatsen overblijven die verhuurd kunnen worden, omdat niet iedereen een auto zal hebben. Elke woning krijgt een parkeerplek toegewezen.

VERKEER De verkeerssituatie moet nog goed worden bekeken. De beide parkeergarages worden bereikt via de Kosterijland. Verwacht wordt dat bewoners daar wel makkelijk in kunnen rijden, maar uit de garage komen zal in de spits toch problemen geven. De gemeente heeft al wel bepaald dat bewoners alleen rechtsaf mogen slaan. Dit betekent dat ze een rondje moeten rijden als ze richting het dorp willen. Ook de geluidsbelasting vanuit spoor en snelweg worden onderzocht.

VILLA Tijdens de informatieavond waren ook huurders van de te slopen villa aanwezig. Arie Baars heeft hen een tijdelijke woning beloofd met een verhuiskostenvergoeding, plus recht op een studio in het nieuwe plan. Omdat Baars denkt dat het wel 2,5 jaar kan duren - vanwege de bestemmingsplanwijziging die nodig is - verwacht hij dat de meeste huidige huurders tegen die tijd vertrokken zijn. Nieuwe huurders krijgen deze rechten niet meer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie