'Het 50-dingenboek'
'Het 50-dingenboek' J.Houtgraaf

Zet jij het 50-dingenproject voort in de gemeente Bunnik?

24 oktober 2021 om 15:31 Lokaal Deel je nieuws

In 2014 ontvangen de eerste kinderen in groep 3 van de basisscholen in de gemeente Bunnik een eigen ‘50-dingenboek’: een gratis boek, bedacht, uitgewerkt en uitgedeeld door de vrijwilligers van Stichting Buitenmakelaar. In het boek staan 50 eenvoudige activiteiten die de kinderen buiten, in de natuur, dicht bij huis, kunnen doen.

Nu, 7 jaar later, hebben meer dan 20.000 kinderen door het hele land een eigen 50-dingenboek gratis gekregen, gebaseerd op het boek voor Bunnik maar dan afgestemd op hun eigen streek. Het boek is gefinancierd door diverse fondsen en gemeentes, en mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers uit de regio’s.

Het boek is prachtig vormgegeven, met weinig tekst: geen regels of opdrachten, maar slechts inspiratie om op pad te gaan in de natuur. Het is bedoeld als een persoonlijk logboek, dat je je leven lang bewaart: in het boek kan het kind tekenen, schrijven, of foto’s plakken. De activiteiten zijn bijna allemaal gratis en je hebt er ook nauwelijks extra materiaal voor nodig. Zonsopgang bewonderen, met een (zelfgemaakte) vlieger vliegeren, fruit van een boom plukken: heb jij alle 50-dingen al gedaan?!

Een boek om kinderen op een laagdrempelige manier te stimuleren meer tijd buiten door te brengen en hun eigen omgeving te leren kennen. De vrijwilligers van Stichting Buitenmakelaar zorgen er ieder jaar voor dat het boek bij de kinderen in groep 3 van alle basisscholen in de gemeente Bunnik wordt uitgedeeld. Zij brengen het boek af en toe onder de aandacht van ouders en kinderen in de gemeente. En ongeveer iedere 4 jaar, als de voorraad boeken op is, gaan zij op zoek naar donateurs voor een herdruk.

Na 7 jaar met veel plezier te hebben gewerkt aan het project, wil het huidige bestuur van de stichting graag het stokje overdragen aan nieuwe vrijwilligers. Heb jij interesse om het project voor te zetten (veel werk is het niet!) of wil je meer weten? Mail ons dan op buitenmakelaar@gmail.com. Wij horen graag van je.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie