Even buiten Wrrkhoven hebben Jeanne en Leo Van Winden alle ruimte voor hun paarden.
Even buiten Wrrkhoven hebben Jeanne en Leo Van Winden alle ruimte voor hun paarden. Margriet Hunse

Paarden in de hoofdrol

7 mei 2018 om 11:30 lokaal

WERKHOVEN Jarenlang werd er in heel Nederland gevlagd op 30 april, de trouwdag van Jeanne en Leo van Winden. Sinds Koningsdag werd verplaatst naar 27 april is dat een stuk minder geworden. "Dat zult u wel missen" zei burgemeester Roland van Schelven bij zijn bezoek om het bruidspaar te feliciteren.

Margriet Hunse

OPGENOMEN Ze wonen 'nog maar' 15 jaar in Werkhoven, maar voelen zich opgenomen in de gemeenschap. Zodra ze in Werkhoven woonden ging Leo elke week kaarten, Jeanne sloot zich aan bij het kerkkoor en de Veldruiters. Dertien keer werd er op het erf van de Van Windens een groot concours voor de Veldruiters georganiseerd, waar Jeanne bovendien zes jaar voorzitter van was.

FIETSEN Paarden speelden een grote rol aan het begin van hun relatie. De jonge Leo van Winden had een vriend die geïnteresseerd was in de vriendin waarmee Jeanne Van der Voort 's avonds ging paardrijden. Dus fietsten beide vrienden regelmatig 'toevallig' in de buurt van beide meiden. Jeanne: "Ik was nog maar 15 dus ik vond mezelf veel te jong. Na een paar jaar heb ik eens heel lelijk tegen hem gedaan, maar dat hielp niet. Als je elkaar leuk vind, vind je elkaar nou eenmaal leuk."

WOONRUIMTE In 1968 werd er in Pijnacker veel gebouwd en veel getrouwd. Het stel dat een deel van de boerderij van Leo's ouders huurde, betrok een nieuwe woning. Daarmee kwam er voor Jeanne en Leo woonruimte vrij en konden ze trouwen. Ze trouwden in december 1967 al voor de burgerlijke stand, en op 30 april in de kerk. Vader en moeder Van Winden verhuisden naar de zijwoning, het jonge stel ging in de boerderij wonen en zetten het gemengde bedrijf met melkkoeien, schapen en paarden voort. De paarden zijn altijd de hoofdrol blijven spelen. Jeanne gaf paardrijles en deed mee aan wedstrijden en trad ook op als jurylid. Leo was de laatste boer in Pijnacker die nog met paarden werkte, hij hield het maaien en schudden met twee paarden nog lang vol, ook al had hij samen met zijn broers de beschikking over een trekker.

VERHUIZING Vijftien jaar geleden overkwam ze wat veel boeren meemaken: het bedrijf moest verhuizen vanwege nieuwbouwplannen van de gemeente Pijnacker. Na veel zoeken, wikken en wegen kwamen ze in Werkhoven terecht. In Pijnacker woonden ze helemaal vrij, buiten de bebouwde kom, en in Werkhoven vonden ze vlakbij de Watertoren een vergelijkbare plek. Het bedrijf werd daar voortgezet, zij het op kleinere schaal. Met koeien, schapen en paarden ging het stel verder. De kinderen waren inmiddels hun eigen weg al gegaan.

ACHTERLATEN Ergens naartoe gaan en iets nieuws opbouwen was niet zo moeilijk, vinden de Van Windens, maar iets achterlaten is wel moeilijk. "Al onze familie woont daar, maar gelukkig is het maar een uurtje rijden over de rijksweg" zegt Leo. Hun kinderen maken de reis naar Werkhoven ook regelmatig. Ze hebben alle vijf iets met paarden, en een paar van de 13 kleinkinderen zitten ook op paardrijles. Ongeveer 10 paarden hebben ze nog, aangevuld met een aantal paarden dat is ondergebracht in de pensionstal. Het feest dat afgelopen weekend gevierd was dan ook temidden van de paarden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie