Huib van de Vecht is een van de ambassadeurs voor Glasvezel Buitenaf, dat glasvezel in het buitengebied gaat aanleggen.
Huib van de Vecht is een van de ambassadeurs voor Glasvezel Buitenaf, dat glasvezel in het buitengebied gaat aanleggen. Margriet Hunse

Beslissen vóór 22 mei

16 april 2018 om 19:30 lokaal

BUNNIK De glasvezelcampagne van Glasvezel Buitenaf is in volle gang. Het bedrijf wil het buitengebied in de Kromme Rijnstreek aansluiten op het glasvezelnetwerk. Als 50 procent van de huishoudens vóór 22 mei een abonnement afsluit, kan na de zomer van 2018 gestart worden met de aanleg.

Margriet Hunse

Om die 50 procent te halen, wordt de hulp in geroepen van ambassadeurs. Zij brengen het onderwerp ter sprake in de buurt, en mensen kunnen contact met hen opnemen als ze vragen hebben. Huib van de Vecht is één van die ambassadeurs. "Ik verkoop geen abonnementen hoor, het gaat er vooral om bekendheid te geven aan het project." Van de Vecht woont in boerderij De Knapschinkel, tussen Bunnik en Utrecht. Hij hoopt dat de 50 procent op 22 mei gehaald gaat worden. "We hebben hier wel internet, maar dat gaat nog met de KPN-kabel. Het is behoorlijk langzaam. In het buitengebied is het minder vanzelfsprekend om aangesloten te zijn op algemene voorzieningen zoals kabel en snel internet, dus ik ben blij dat we nu ook snel internet kunnen krijgen. Een aansluiting is gunstig als je je huis wilt verkopen, het maakt je huis een stuk interessanter voor mensen die thuis willen werken. Ook voor mensen met schoolgaande of studerende kinderen is snel internet tegenwoordig onmisbaar."

DUIDELIJKE KOSTEN Alle bewoners in het buitengebied van Bunnik, Wijk bij Duurstede, Houten en Utrechtse Heuvelrug, in totaal 3300 huishoudens, hebben een informatiepakket gekregen. Daarin staat een overzicht van zes aanbieders. Verschillende pakketten bieden mogelijkheden voor telefonie, internetsnelheid en het aanbod van televisiezenders, en er zijn pakketten voor ondernemers. Al eerder deed gebiedscoöperatie O-gen een poging om glasvezel aan te leggen buiten de dorpskernen. Huib van de Vecht: "Toen was er geen concreet aanbod. Dat is er nu wel, en de kosten zijn ook duidelijk." Bovenop het abonnement dat klanten afsluiten komen maandelijkse vastrechtkosten van 15 euro per maand. Dat bedrag kan ook worden afgekocht met 1900 euro ineens.

TWIJFELEN Een andere ambassadeur is Peter Miltenburg aan de Achterdijk in Odijk. Hij heeft een spandoek van Glasvezel Buitenaf aan zijn hek bevestigd. "Dit is het moment om in te stappen, daarna kan lastiger en vooral duurder worden om nog glasvezel aan te laten leggen." Voor mensen die twijfelen heeft hij nog een tip: "Je kunt beginnen met het goedkoopste abonnement. Dat is per maand te veranderen in een uitgebreider abonnement."

AANSLUITING Glasvezel buitenaf neemt een besluit op 22 mei. Als op die datum de helft van de potentiële klanten, dus 1650 huishoudens, een contract heeft ondertekend, gaat Glasvezel Buitenaf over tot de aanleg van het netwerk. "Het is dus belangrijk dat je voor die datum een handtekening hebt gezet, alleen een voornemen om je aan te melden is niet genoeg" benadrukken beide ambassadeurs. Het aanleggen kan tot eind 2019 gaan duren, en klanten gaan pas betalen als hun aansluiting is gerealiseerd. Er komt nog een inloopbijeenkomst waar alle aanbieders bij aanwezig zijn. De datum daarvan is nog niet bekend maar zal in het Groentje bekend worden gemaakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie