Anatomische bloemmodellen in het MOA
Anatomische bloemmodellen in het MOA Margriet Hunse

Ode aan de bloem in MOA

9 april 2018 om 15:30 lokaal

BUNNIK Buiten barst het voorjaar los, op de landgoederen Oud en Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen verschijnen duizenden voorjaarsbloeiers. Museum Oud Amelisweerd sluit daar met de tentoonstelling 'Flower Power' bij aan door een aantal kunstwerken rond het thema bloemen bijeen te brengen.De kunstwerken zijn in bruikleen gegeven door een aantal beheerders van collectie in provincie Utrecht, zoals de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Ook uit privécollecties mocht het MOA stukken lenen. Het MOA ging noodgedwongen op zoek naar een aanvullende collectie, nadat kunstenaar Armando besloot zijn privécollectie niet meer in het MOA te willen tentoonstellen.

Margriet Hunse

Het MOA beheert nog steeds een groot deel van de Armando-collectie, maar heeft het perspectief verbreed. 'Huis van kunst in de natuur' noemt het MOA zich nu. De tentoonstelling 'Flower Power' past daar uitstekend bij. Wel 51 jaar na 'The Summer of Love' is er volgens directeur Yvonne Ploum meer behoefte dan ooit aan de kracht van bloemen. "Bloemen zijn van belang bij rituelen in alle delen van de wereld. Ze vrolijken ons op en geven kleur aan leven. De tentoonstelling is een ode aan de bloem", zei Ploum tijdens de opening.

BETEKENIS De geëxposeerde kunstwerken voegen zich prachtig in het oude landhuis met zijn bijzondere collectie van behangels, waarop scenes uit de Chinese natuur en bloemen en vogels zijn afgebeeld. Te zien zijn kunstwerken uit de 17e eeuw, toen het bloemstilleven een op zich zelf staand genre binnen de kunst werd, tot een hedendaags bloemenbehang dat speciaal voor het MOA is ontworpen door twee hedendaagse kunstenaars. Aan bloemen werd door de eeuwen heen een grote betekenis toegekend. Schilderijen, porselein, anatomische bloemmodellen, maar ook kledingstukken uit verschillende periodes laten bloemen en hun betekenis in verschillende vormen zien. De expositie is nog te zien tot 16 september.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie