Bernadette Visser, Casemanager Dementie bij QuaRijn
Bernadette Visser, Casemanager Dementie bij QuaRijn QuaRijn

Blog: Dementie, het verboden woord.   

3 april 2018 om 12:46 lokaal Deel je nieuws

Op huisbezoek bij een nieuwe cliënte. Ze voelt absoluut niets voor het bezoek. Ik belde om een afspraak te maken en ze zei: ‘Nou vooruit dan maar, voor één keer’. Het bezoek eindigde met de opmerking: ‘Eigenlijk was het best gezellig!’ Ik mag nog eens terugkomen. Met een glimlach verlaat ik de woning. Daarna ga ik langs bij Client P. en ik spreek met zijn vrouw over voeding. Meneer geeft aan dat hij minder trek heeft. Even doorvragen leert dat hij ook wat is afgevallen. We bespreken wat hij kan doen en waarom een goed gewicht van belang is. De cliënt gaat direct naar de keuken en komt terug met een glaasje karnemelk: ’We moeten ook goed voor jou zorgen.’

Als Casemanager Dementie ben ik er voor mensen met dementie en hun naasten die thuis wonen. In de meeste gevallen wordt dit vergoed uit de ziektekostenverzekering. Als casemanager vind ik het belangrijk om dichtbij mijn cliënten en hun naasten te staan. We zoeken samen naar mogelijkheden in de telkens veranderende situatie.

Ik denk mee met alleenwonende cliënten en hun naasten en begeleid, zorg voor passende informatie over dementie, denk mee, bied een luisterend oor en leg contact met bijvoorbeeld de vrijwilliger, dagbesteding, thuiszorg of huisarts.  Iedereen met de diagnose dementie heeft recht op een casemanager.

Wat het werk voor mij leuk en boeiend maakt, is dat ik veel verschillende cliënten en naasten in verschillende situaties ontmoet. Ieders levensverhaal is weer anders. Iedere cliënt en iedere naaste gaat anders om met dementie. Daarbij aansluiten is voor mij een uitdaging. Het woord ‘dementie’ wordt vaak niet genoemd. Eén cliënt noemt het: ‘Het verboden woord.’ We praten over van alles maar benoemen het woord niet. Sommige mensen komen in hun nabije omgeving in aanraking met dementie. Daardoor is het bedreigend, of juist niet. Voor meer mensen dan ik dacht is het nog best onbekend. 

Als casemanager dementie werk ik voor QuaRijn in Veenendaal, Wijk bij Duurstede en Bunnik. Mijn collega Gea van der Meijden is werkzaam in de Utrechtse Heuvelrug.
Wij zijn werkzaam voor QuaRijn maar dat betekent helemaal niet dat u via ons alleen bij voorzieningen van QuaRijn terecht kunt. We werken onafhankelijk en willen voor onze cliënt meedenken in een voorziening die passend is.

Bernadette Visser, Casemanager Dementie bij QuaRijn

www.QuarRijn.nl/dementiezorg

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie