Honden op het voetbalveld bij gebrek aan losloopgebieden (bron: gemeente Bunnik).
Honden op het voetbalveld bij gebrek aan losloopgebieden (bron: gemeente Bunnik). Richard Thoolen

Hondenpoep op het voetbalveld

lokaal

WERKHOVEN In Werkhoven is er een probleem met betrekking tot hondenpoep. Hondenpoep wordt vaak aangetroffen in de openbare ruimte op plaatsen waar gesport of gespeeld wordt. Met name voetbalvereniging Aurora en de Delteykschool ergeren zich aan hondenpoep die soms op het (vrij toegankelijke) tweede veld aangetroffen wordt. De ergernis is inmiddels zover opgelopen dat men in gesprek is gegaan met Sporthuis Bunnik om het veld te voorzien van een omheining. Daarmee zal het veld weliswaar gevrijwaard blijven van hondenpoep, maar wordt het onderliggende probleem niet opgelost.

Richard Thoolen

[Speelplaats] Een groep van hondenbezitters komt iedere weekdag samen op het veld om hun honden te laten spelen. Een van hen is Thirsa Veltrop, die bereid is om namens de hondenbezitters uitleg te geven. Veltrop: "Wij zijn heel blij dat we een plek gevonden hebben waar onze honden kunnen rennen en spelen. Honden hebben dat nodig om hun energie kwijt te kunnen en gezond te blijven. Mensen wijzen al snel naar ons als er hondenpoep aangetroffen wordt, maar dat is onterecht. Wij zijn bijzonder alert op onze honden en ruimen direct alle poep op. Ook wij vinden het belangrijk dat het veld schoon blijft."

[Opruimen] Om te onderschrijven dat ze heel secuur met de opruimplicht omgaan laat Veltrop weten dat er op hun aangeven door de gemeente twee extra opruimbakken geplaatst zullen worden op de Piet Keijzerlaan. Daarnaast hebben ze bewerkstelligd dat de opruimbakken twee keer per week geleegd worden in plaats van één keer. Veltrop: "Wij ruimen de poep van onze honden altijd op en spreken mensen er ook op aan als we zien dat zij dat niet doen. We denken dat de hondenpoep op zich niet het probleem is, maar dat we het voetbalveld gebruiken als hondenspeelplaats. Het probleem is dat er in Werkhoven helemaal geen losloopgebieden zijn waar honden lekker kunnen dollen. In feite kunnen we dus nergens heen."

[Probleem] Even wat cijfers om het probleem in perspectief te plaatsen. In Bunnik staan 77 honden geregistreerd en zijn er 5 losloopgebieden onderkent. In Odijk staan er 116 honden geregistreerd en zijn er 5 losloopgebieden vastgesteld. In Werkhoven staan er 50 honden geregistreerd en zijn er geen losloopgebieden aangewezen. Werkhoven beschikt wel over 12 plaatsen waar kinderen kunnen spelen, maar niet over plaatsen waar honden kunnen spelen.

[Regels] De gemeente heeft duidelijke regels opgesteld voor hondenbezitters: Honden moeten binnen de bebouwde kom altijd aangelijnd zijn, behalve in de losloopgebieden. Honden mogen niet op kinderspeelplaatsen, speelweides, schoolterreinen en openbare sportvelden komen. Hondenbezitters moeten binnen de bebouwde kom altijd de poep opruimen. Het naleven van deze regels is voor hondenbezitters een schier onmogelijke opgave als er onvoldoende faciliteiten ter beschikking worden gesteld. Meer plaatsen waar honden hun behoefte kunnen doen en een paar lokale losloopgebieden zouden weleens de echte oplossing kunnen zijn.

advertentie