De burgemeester ontsteekt het bevrijdingsvuur (archief: 5 mei 2019)
De burgemeester ontsteekt het bevrijdingsvuur (archief: 5 mei 2019) Jan Jansen

Maak viering van 75 jaar vrijheid in Bunnik een feestje

28 juni 2019 om 16:35 lokaal

ODIJK De Liberalen willen eraan bijdragen dat 4 en 5 mei in 2020 extra bijzonder wordt omdat volgend jaar voor de 75e keer onze vrijheid wordt herdacht en gevierd. Daarvoor dienden De Liberalen tijdens de raad van 27 juni een motie in, die met algemene stemmen werd aangenomen.

door Kuun Jenniskens

Op Rhijnouwen in Bunnik en op Beverweerd in Werkhoven zijn er op 4 mei al goed bezochte herdenkingsbijeenkomsten. Op 5 mei wordt in huize Bunninchem het bevrijdingsvuur ontstoken dat door de Loopgroep vanuit Wageningen naar Bunnik wordt gebracht. De Liberalen zeggen in hun motie dat deze laatste activiteit slechts een bescheiden groep belangstellenden trekt. Idee is om de 75e Bevrijdingsdag met zoveel mogelijk inwoners uit alle kernen te vieren. Ook bij de beheerders van het monument op Rhijnauwen leven ideeën om de herdenking in 2020 extra cachet te geven. De motie vraagt het college hieraan bij te dragen, en festiviteiten te organiseren. Hiervoor zou het 1 euro per inwoner beschikbaar kunnen stellen.

Burgemeester Ruud van Bennekom zei al met de 4 en 5 mei organisaties in gesprek te zijn. Hij wil graag initiatieven ondersteunen en noemde dit een goed richtbedrag.

P21 steunde de motie. Annemarie Huisman (CDA) vroeg zich af of dit wel een gemeentelijke taak is. ,,Het gaat wat ver dat de gemeente zelf een bevrijdingsfeest gaat organiseren. Kunnen we niet beter betrokkenen wijzen op subsidiemogelijkheden en ruimhartig zijn met de subsidiemogelijkheden?”

Namens De Liberalen zei Hein Hoitink dat het niet bedoeling is dat de gemeente zelf iets gaat organiseren: ,,De gemeente heeft wat ons betreft een faciliterende rol om er iets bijzonders van te maken. Dit is vooral ook bedoeld als steun in de rug van de comités.”

De burgemeester zei initiatieven graag met geld te steunen, maar ook met vergunningen of dranghekken. Reden voor het CDA om de motie te steunen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie